Apolitični

Crkva sv. Spasa – najznačajnija predromanička hrvatska građevina

Hieronymus / Shutterstock.com

Crkva sv. Spasa posebna je i jedna je od najznačajnijih predromaničkih hrvatskih građevina, a zauzima istaknuto mjesto u sveukupnoj europskoj predromanici. U blizini je izvora Cetine, usred prostranog groblja i jedina je crkva iz tog vremena u prostoru Dalmatinske zagore koja je gotovo u potpunosti sačuvana u izvornom obliku, sa zvonikom iznad ulaza u crkvu. Izgrađena je po nalogu župana Gostiha sa sinovima i majkom Nemirom krajem 9. stoljeća za vrijeme hrvatskog kneza Branimira. Potrebno je istaknuti kako je zvonik crkve najstariji očuvani zvonik u srednjovjekovnom graditeljstvu Hrvatske.

S vremenom je oko crkve otkriveno veliko groblje s više od 1100 grobova, a nekoliko je grobova nađeno i u samoj crkvi. Ovo je mjesto gdje su pronađeni raznovrsni povijesno vrijedni predmeti kao što su nakit, oruđe, oružje, novac, tkanina kao i luksuzno izrađene naušnice i dijelovi pozlaćenog srebrnog pojasa urešeni ljudskim i životinjskim figurama.
Ovi eksponati čuvaju se u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, a sama crkva sv. Spasa također je upisana u hrvatski Registar kulturnih dobara.

D. Šabić