Apolitični

Crkva sv. Križa – najmanja katedrala na svijetu

Jeste li znali da je „najmanja katedrala na svijetu“ crkva sv. Križa, najpoznatiji ninski građevni spomenik, a nalazi se pokraj župne crkve u Ninu. Datira iz 9. stoljeća, a oblikom podsjeća na grčki jednokraki križ.

Oko promatrača uvidjet će pogreške u gradnji koje nisu nastale neznanjem, već su promišljeno djelo majstora. Naime, kako stručnjaci ističu, pomaci od pravilne osi, tzv. pogreške u zidanju, posljedica su praćenja putanje sunca.
Kada je izgrađena, služila je kao svojevrstan sat i kalendar. Za vrijeme hrvatskih vladara također je korištena kao dvorska kapela kneževa dvora koji se nalazio u neposrednoj blizini. Na nadvratniku s donje strane nalazi se ime župana Godečaja (Godeslava) za što se smatra da je „najstariji poznati nam natpis hrvatskoga vremena“. U neposrednoj okolici crkve sv. Križa pronađeno je oko 170 starohrvatskih grobova koji datiraju od 8. do 15. stoljeća, a njihovi se ostatci mogu i danas vidjeti.
Za ljubitelje povijesti i sakralnih objekata odlična je zamisao otići u Nin te pogledati i pobliže upoznati najmanju katedralu na svijetu.

D. Šabić