Apolitični

Crkva sv. Ivana Krstitelja, biogradska sakralna ljepota

Jaku vjeru i duhovnost biogradskog kraja potvrđuju brojni, lijepi i očuvani sakralni objekti koji između ostalog mame turiste, ljubitelje kulturnih i povijesnih znamenitosti kraljevskog grada koji se prvi put spominje sredinom X. stoljeća, dok je stoljeće kasnije bio sjedište hrvatskih kraljeva i biskupa.

Najveći procvat Biograd je doživio kao prijestolnica srednjovjekovnih hrvatskih vladara, a godine 1102. u njemu je okrunjen i hrvatsko-ugarski kralj Koloman. Brojni materijalni dokazi burne i bogate povijesti biogradskog prostora pohranjeni su u nadasve zanimljivom Zavičajnom muzeju.
Našu biogradsku priču usmjeravamo prema izrazito lijepoj arhitektonskoj župnoj crkvi posvećenoj svetom Ivanu Krstitelju. U njoj je vjersko središte biogradskih naselja Kosa – Torovi i Jankolovica. Izgradnja je započeta 1987. godine, a posvetio ju je zadarski nadbiskup, Marijan Oblak, 1988. godine. Skladna građevina sa zvonikom u obliku preslice s tri zvona, pastoralnim centrom sa sjeverne strane crkve i maslinikom u dvorištu primjer je sakralne gradnje druge polovice 20. stoljeća.

Izvor: tzg-biograd.hr

D. Šabić