Apolitični

Crkva Presvetog Otkupitelja

Crkva Presvetog Otkupitelja, grobnica obitelji Ivana Meštrovića, neformalno Meštrovićev mauzolej, nalazi se u Otavicama kod Drniša u Hrvatskoj.
To je mauzolej i obiteljska grobnica Ivana Meštrovića, čuvenog hrvatskog kipara, a ujedno i katolička crkva. Izgrađen je na jednom uzvišenju u polju po Meštrovićevim nacrtima. Gradnja je trajala od 1926. do 1931. godine, a opremanje sve do 1937. godine. U gradnji je rabljen lokalni kamen s planine Svilaje.
Crkvica Presvetog Otkupitelja na Petrovom polju nalazi se približno 10 kilometara istočno od Drniša i 20-ak kilometara južnije od sela Biskupija kod Knina. Zakonom o zaštiti spomenika kulture (kao nepokretni spomenik kulture) zaštićena je od 1967. godine.
Crkvica je spoj sakralnog, memorijalnoga i umjetničkoga: jednostavna kubna oblika s kupolom. Vanjski tlocrt je četverokut, a unutarnji osmerokut; visoka je 13,30 metara. Meštrović je vanjsku stranu dvokrilnih drvenih vratnica ukrasio s deset brončanih reljefa) na kojima su bili prikazani portreti članova njegove uže obitelji – ženski likovi na lijevim, a muški na desnim vratnicama (otac Mate, autoportret, braća Petar i Marko te sin Tvrtko). Crkveno posuđe (monstranca, kalež i dva svijećnjaka) također je oblikovao Meštrović, kao i kuglasti mjedeni luster, crkveno zvono ispod ulaznog trijema i mjedena vratašca svetohraništa.
U oltarnoj niši i pobočnim pravokutnim i polukružnim nišama te na bočnim zidovima, kamene reljefe s prikazima biblijskih tema osvjetljavaju četiri otvora na bazi kupole i prozori na sjevernoj i južnoj niši koji su bili pokriveni kristalnim pločama izrađenim od alabastera i oniksa. Reljefe i skulpture u kamen su s Meštrovićevih gipsanih odljeva prenosili njegovi studenti Antun Augustinčić, Grga Antunac, Vanja Radauš, Ivo Lozica, Dragutin Orlandini i Marijan Matijević.
Lijes s kremiranim tijelom Ivana Meštrovića unesen je u obiteljsku grobnicu 24. siječnja 1962. godine, a splitski biskup Frano Franić na oltaru je Vječno Razapetog izmolio misu zadušnicu.

D. Šabić