Apolitični

‘Čovječanstvo je na prekretnici‘: Nije ostvaren nijedan cilj za zaustavljanje uništenja prirode

‘Još uvijek se značajno više javnog novca ulaže u stvari koje štete biološkoj raznolikosti nego u one koje ju podržavaju‘

Svijet nije uspio ostvariti niti jedan jedini cilj kako bi zaustavio uništavanje divljine i za život presudnih ekosistema u prošlom desetljeću, pokazalo je novo izvješće UN-a o stanju prirode, piše Guardian.

Od zaustavljanja zagađivanja pa do zaštite koraljnih grebena, međunarodna zajednica nije posve ispunila niti jedan od 20 ciljeva bioraznolikosti dogovorenih na sastanku u Aichiju u Japanu 2010. godine.

Ovo je drugo uzastopno desetljeće da svjetske vlade ne uspijevaju ostvariti zacrtano.

Dokument The Global Biodiversity Outlook 5 objavljen je uoči ključnog summita UN-a o toj temi, a pokazao je da unatoč napretku u nekim područjima, prirodna staništa se i dalje uništavaju, ogroman broj životinjskih vrsta je ugrožen zbog ljudskih aktivnosti, a nije eliminirano ni 500 milijardi državnih subvencija za štetnu poljoprivredu.

U izvješću je istaknuto da posebno brine pola milijarde dolara štetnih državnih subvencija za poljoprivredu, fosilna goriva i ribarstvo, kazao je glavni autor studije David Cooper, zamjenik izvršnog tajnika Konvencije o biološkoj raznolikosti.

– Još uvijek vidimo mnogo više javnog novca uloženog u stvari koje štete biološkoj raznolikosti nego uloženog u one stvari koje podržavaju biološku raznolikost, rekao je.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay