Apolitični

COVID terapija dr. Primorca primjenjena u KBC Split, službeno je odobrena u Izraelu

Vrlo zanimljiva vijest stigla je ovih dana iz Izraela: tamošnje Ministarstvo zdravstva odobrilo je, kako prenosi The Jerusalem Post, proširenu uporabu inovativnog liječenja pacijenata teško oboljelih od ​COVID-a 19 koje je pomoglo 15 od 17 teških pacijenata. Iz bolnice su otpušteni samo dan nakon primanja posljednje doze terapije.

Lijek nazvan MesenCure testirao je Medicinski centar “Rambam” u sklopu ispitivanja prve i druge faze. Ministarstvo je dalo dopuštenje svim zainteresiranim izraelskim bolnicama da sudjeluju u ispitivanju druge faze te koriste lijek za dodatno odobreni broj pacijenata. Cilj proširenog ispitivanja, koje će obuhvatiti najmanje 50 pacijenata, jest potvrditi sigurnost i djelotvornost lijeka koji je razvila Bonus BioGroup.

Utvrđeno je da MesenCure, koji se sastoji od aktiviranih mezenhimalnih matičnih stanica (MSC) izoliranih iz masnog tkiva zdravih davatelja, smanjuje upalu i ublažava respiratorne i druge simptome pacijenata koji pate od za život opasnih respiratornih tegoba uzrokovanih bolešću COVID-19.

PACIJENT IZ SPLITA

Vijest iz Izraela nama je dodatno zanimljiva s obzirom na to da je u hrvatskoj javnosti nedavno odjeknula priča o primjeni upravo mezenhimalnih matičnih stanica kod pacijenta teško oboljelog od COVID-a 19 koji se liječio u KBC-u Split. Uz bolničku terapiju za liječenje ove bolesti prema službenim protokolima, terapiju zasad eksperimentalnim lijekom baziranim na mezenhimalnim matičnim stanicama primijenio je znanstvenik prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice “Sv. Katarina”, u suradnji sa slovenskim i splitskim kolegama.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay