Apolitični

‘Covid potvrde gube smisao jer ne dokazuju da je čovjek zdrav i ne garantiraju da neće prenijeti virus‘

Sindikat policijskih službenika obratio se Ustavnom sudu:

Propituju vjerodostojnost same COVID potvrde, kako navode, osobito jer se njom ne dokazuje da je netko zdrav, odnosno sposoban za posao, i da nije prenositelj zarazne bolesti.

Međutim s najavom Stožera civilne zaštite RH da će s danom 4. 1. 2022. godine uvjetovati dolazak na posao samo osobama koje će posjedovati EU digitalnu COVID potvrdu, a koju će moći dobiti samo ako su preboljele bolest COVID-19 ili su cijepljene te da više neće prihvaćati testiranja, ozbiljno se dovodi u pitanje ustavnost i zakonitost takve odluke. Isto tako postavlja se pitanje je li EU digitalna COVID potvrda zapravo vjerodostojna isprava, jer s njom se, između ostaloga, ne dokazuje ni da je osoba zdrava.

Kao sindikat ne ulazimo i nećemo ulaziti u raspravu je li cijepljenje dobro ili loše, niti smo za ni protiv cijepljenja, jer svatko ima pravo samostalno odlučiti želi li se cijepiti ili ne, a odluku o prisilnom cijepljenju ne može definitivno donijeti Stožer civilne zaštite RH već isključivo Hrvatski sabor, budući da bi se tim činom izravno kršila ljudska prava i temeljne slobode zajamčene Ustavom RH.

Isto tako cijepljenje, kao i EU digitalna COVID potvrda, nisu 100% jamstvo sprečavanja širenja zaraze, što dokazuje i sam Stožer civilne zaštite RH u točci 3. navedene Odluke kojom propisuje da će se obvezno testirati osobe koje imaju znakove respiratorne infekcije, druge simptome ili znakove zarazne bolesti COVID-19 bez obzira što posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay