Apolitični

Covid doista oslabio? Dokaza još nema, ali do 80% zaraženih neće razviti simptome

Od 139 aktivnih slučajeva Covida-19 u Hrvatskoj je na bolničkom liječenju svega 18 osoba, a na respiratoru nema pacijenata

Je li novi koronavirus SARS-CoV-2 oslabio? Ovo pitanje zadnjih je dana u fokusu brojnih rasprava jer se u razgovorima s liječnicima može čuti da većina novozaraženih ima vrlo blage simptome ili ih uopće ne pokazuje. Tako je prema podacima Stožera civilne zaštite od 139 aktivnih slučajeva Covida-19 u Hrvatskoj na bolničkom liječenju svega 18 osoba, a na respiratoru nema pacijenata.

– Pročitao sam članak u stručnoj literaturi da je više od 92 posto novooboljelih mlađih od 60 godina bez kliničkih simptoma, što je indirektan pokazatelj da je mutirao, ali nećemo kalkulirati s tim, virus je s nama, znamo da moramo biti oprezni i odgovorni – rekao je jučer u Splitu ministar zdravstva Vili Beroš. Nije to prva takva ministrova izjava. Podsjetimo, krajem svibnja osvrćući se na žarište Covida-19 na Braču. ministar Beroš je rekao: “Ono što veseli jest da kliničari javljaju da su kliničke slike oboljelih sve blaže, što znači da virus slabi, no i dalje ima onih koji su, nažalost, na respiratoru”.

Novi soj

Tada su, također, brojni su svjetski mediji objavili izjave nekih talijanskih liječnika koji su na osnovi blaže kliničke slike novooboljelih u odnosu na brojne teške slučajeve Covida-19 u ožujku i travnju zaključili da virus slabi. No, znanstvenici su odmah upozorili da nema dokaza da je virus mutirao u manje smrtonosan soj nego su blaže kliničke slike novooboljelih objasnili njihovim manjim virusnim opterećenjem, odnosno manjom količinom virusa koja je ušla u organizam pacijenata.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay