Apolitični

Čoja nakon pripetavanja pripala Anti Runji

Nakon dva pripetavanja i fantastičnog alkarskog ozračja najbolji vitez u natjecanju za pobjednika Čoje bio je Ante Runje. Nekoliko tisuća posjetitelja ispunilo je alkarske tribine do posljednjeg mjesta i uživalo u prednatjecanju za ovogodišnju 300- tu sinjsku alku.

Čoja će biti upamćena i po tom što su prije dolaska alkarske povorke trkalištem prošetali 12 hrvatskih povijesnih postrojbi u svojim zanimljivim i oku ugodnim nošnjama , odjelima, oružjem i oruđem. Danas je , 9. kolovoza, alkarska nedjelja, u znaku jubilarne 300-te sinjske viteške igre. Grad je prepun gostiju, uzvanika, i prijatelja alke, a svoj dolazak najavili su najviši dužnosnici zemlje kako bi potvrdili uistinu pravu stoljetnu vrijednost Alke koja čuva i baštini kulturu, tradiciju i sjećanje na povijesnu bitku iz 1715 godine podno stare , drevne gradske utvrde.

Poslijepodne od 16:30 alkari, kopljanici, vitezovi izlaze na viteški megdan u boju za slavodobitnika ovogodišnje 300 sinjske alke.
Po starim dobrim običajima momcima želimo korak i držanje dostojno svojih pradjedova , a alkarima bistro oko i čvrstu desnicu.
Dođite u Sinj i pogodite u sridu.
Više u kategoriji: kulturna baština
D. Šabića, mag. nov.