Apolitični

Cjepivo protiv COVID-19 kineske tvrtke Sinovac pokreće brz imunosni odgovor

Eksperimentalno cjepivo za covid-19 CoronaVac, kineske tvrtke Sinovac Biotech pokreće brz imunosni odgovor u ispitanika, no razina nastalih antitijela je niža nego kod ljudi koji su se oporavili od bolesti, pokazali su preliminarni rezultati ispitivanja objavljeni u srijedu.

Premda ispitivanja u ranoj i srednjoj fazi (prvoj i drugoj) nisu bila predviđena za procjenu učinkovitosti CoronaVaca, istraživači kažu da bi to cjepivo moglo pružiti dostatnu zaštitu, a svoja zapažanja temelje na iskustvu s ostalim cjepivima i podacima predkliničkih studija na makaki majmunima.

Rezultati ove studije uslijedili su nakon optimističnih vijesti američkih proizvođača lijekova Pfizer i Moderna te ruskih znanstvenika koji rade na cjepivu, a na temelju preliminarnih podataka ispitivanja u trećoj fazi pokazalo se da su njihova eksperimentalna cjepiva učinkovita preko 90 posto.

CoronaVac i još četiri eksperimentalna cjepiva koja se razvijaju u Kini trenutačno su u kasnoj, trećoj fazi ispitivanja te se utvrđuje njihova učinkovitost u prevenciji covida-19.

Recenzirani rezultati tvrtke Sinovac, koji su objavljeni u medicinskom časopisu The Lancet Infectious Diseases, proizašli su iz kliničkih ispitivanja prve i druge faze provedene u Kini u kojoj je sudjelovalo više od 700 dobrovoljaca.

Naša otkrića ukazuju na to da da je CoronaVac u stanju pokrenuti brz imunosni odgovor u roku od četiri tjedna od cijepljenja koje se provodi u dvjema fazama u razmaku od 14 dana, rekao je Zhu Fengcai, jedan od znanstvenika koji rade na cjepivu.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay