Apolitični

Čini se da konačno imamo pravi lijek za koronu. Jeftin je i široko dostupan

U sklopu studije znanstvenici su, uz antimalarik hidroksiklorokin i antibiotik azitromicin (kod nas poznat kao Sumamed), testirali i neke protuupalne lijekove jer je poznato da covid-19 može uzrokovati pretjeranu reakciju obrambenog sustava, tzv. citokinsku oluju.

Testiranje jednog od protuupalnih kortikosteroida deksametazona pokazalo je da on u malim dozama, kada se daje najteže oboljelima, može značajno smanjiti njihovu smrtnost.

Autori su za britanske medije izjavili da je deksametazon, da se od početka pandemije koristio za liječenje pacijenata u Velikoj Britaniji, mogao spasiti oko 5000 života.

BBC je danas na Twitteru objavio da će se taj lijek od danas početi na široko primjenjivati u britanskom zdravstvenom sustavu jer mu je cijena mala, a ima brz učinak.

Lijek koji je široko dostupan

U ovoj priči posebno je zanimljivo to što je deksametazon široko dostupan i jeftin, kao i inače kortikosteroidi.

Voditelj istraživanja, epidemiolog Martin Landray, istaknuo je da nalazi ukazuju da liječenje deksametazonom traje do 10 dana te da on košta oko 5 funti (oko 42 kune) po pacijentu za cijelu terapiju.

Smatra da bi ga bolnice trebale što prije početi davati pacijentima s težim simptomima zaraze, no upozorio je da i dalje ne bi trebao biti dostupan bez recepta.

Naime, prema rezultatima studije deksametazon ne pomaže onima koji imaju blage simptome covida-19, odnosno onima kojima ne treba pomoć pri disanju. Bio je učinkovit samo kod pacijenata koji su trebali kisik te još više kod onih koji su bili na respiratorima.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay