Apolitični

Čine li tech i politički lideri dovoljno, ili smo prepušteni slučaju?

“Samoregulacija nije uspjela za društvene medije, nije uspjela za financijski sektor, a neće uspjeti ni za AI”

Može li se umjetna inteligencija učinkovito regulirati? Tko sve u tome treba sudjelovati? Postoji li rizik za čovječanstvo? Ovo su samo neka od gorućih pitanja koja se tek trebaju riješiti, a neki od tih odgovora mogli bi dobiti nakon britanskog samita o AI, iako neki stručnjaci ne vjeruju da će to biti tako.

U srcu povijesnog Bletchley Parka, gdje su nekoć radili britanski razbijači šifri iz Drugog svjetskog rata, britanski premijer Rishi Sunak saziva ključni dvodnevni samit o umjetnoj inteligenciji. To okupljanje, za koje se očekuje da će privući oko 100 dužnosnika iz 28 zemalja, uključuje uglednike poput američke potpredsjednice Kamale Harris i čelnike iz istaknutih AI tvrtki. Prema Sunaku, samo vlade, a ne AI tvrtke, mogu zaštititi ljude od rizika povezanih s tom tehnologijom.

Moramo ovo shvatiti ozbiljno i moramo se početi fokusirati na pokušaje da preduhitrimo problem, ističe Jeff Clune, izvanredni profesor informatike na Sveučilištu British Columbia koji se fokusira na AI i strojno učenje.

Rizici i šanse da AI izbriše čovječnstvo postoje – stručnjak

Clune je bio među skupinom utjecajnih znanstvenika koji su prošlog tjedna pozvli svjetske vlade da učine više u upravljanju rizicima od umjetne inteligencije. 

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Image by Alexandra_Koch from Pixabay