Apolitični

Cijepljenje ipak kreće 28. prosinca? Ako EMA odobri cjepivo, Hrvatska će prve količine dobiti istodobno kao i Njemačka

Premda je Europska agencija za lijekove (EMA) najavila da bi odobrenje za uporabu Pfizerova i BioNTechova cjepiva protiv koronavirusa moglo stići do 29. prosinca, njemački Bild javlja da bi se to moglo dogoditi već 23. prosinca. Nijemci, pak, kažu da bi u tom slučaju cijepljenje u toj zemlji moglo početi dan nakon Božića, točnije, 26. prosinca. S obzirom na to da je Europska komisija u planu cijepljenja najavila da će sve zemlje EU, nakon što EMA kaže posljednju riječ, cjepivo dobiti u isto vrijeme, to bi značilo da bi Hrvatska s prvim cijepljenjima mogla početi već 26. ili, pak, 28. prosinca, piše Jutarnji list.

Naime, iz BioNTecha su izvijestili da isporuka cjepiva iz tvornice i primarnog distributivnog europskog centra Pfizerova cjepiva u belgijskom Puursu može početi čim stigne zeleno svjetlo EMA-e i EK. Datum do kojeg bi EMA mogla dati zeleno svjetlo na tiskovnoj je konferenciji indirektno potvrdio i njemački ministar zdravstva Jens Spahn. Rekao je kako su medijski napisi, prema kojima bi EMA trebala odobriti cjepivo 23. prosinca, točni, te dodao kako će se to dogoditi redovnim, a ne hitnim postupkom, “jer želimo da građani steknu povjerenje u cjepivo”, rekao je.

“Imamo informaciju da će Pfizerovo cjepivo stići u Hrvatsku 4. siječnja. No, ranije su iz tvrtke rekli da, čim stigne odobrenje EMA-e, već u ovoj bi se godini mogle isporučiti simbolične količine cjepiva istodobno za sve zemlje EU, kao što je i dogovoreno, a ostatak bi trebao stići nakon Nove godine”, kaže ravnatelj HZJZ-a dr. Krunoslav Capak. Uvjeren je da će u slučaju da EMA 23. odobri cjepivo, i Hrvatska prve količine dobiti istodobno kao i Njemačka, odnosno kao i druge zemlje EU.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay