Apolitični

Cijepljena elita će letjeti, ići u kina… A ostali?

Hoće li putovnice biti diskriminatorne? Treba li ih uvoditi prije nego što cjepivo bude dostupno svima?

Vi biste na koncert? Jeste li cijepljeni protiv korone? Pokažite covid-putovnicu jer bez toga nema koncerta!”

Naime, uz pokušaje da se epidemiološkim mjerama obuzda pandemija, sad kad su nam sve više dostupna učinkovita cjepiva, sve se češće raspravlja i o tome hoće li se na međunarodnoj razini uvesti covid-putovnice koje bi brže otvarale vrata u samoj zemlji, ali i međunarodno.

Zagovornici tvrde da bi se tako ubrzao protok ljudi, smanjila mogućnost širenja infekcije, mnogo brže stabilizirao normalan život, a protivnici pak tvrde da je riječ o uvođenju neravnopravnosti između cijepljenih i necijepljenih sve dok cjepivo ne bude dostupno svima u svako doba kao i da u svemu “prste” imaju tehnološke tvrtke koje bi uz unosne ugovore s državama dobile i zlatan rudnik podataka.

Odbor za hitne slučajeve Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) naglasio je nedavno da je utjecaj cjepiva na smanjenje prijenosa još nepoznat, a trenutna dostupnost cjepiva previše ograničena pa se zato pozivaju zemlje da se suzdrže od nametanja takvih zahtjeva. 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nedavno je podržala ideju da se uspostavi takav dokument koji bi sve države članice EU mogle koristiti kao zajedničku potvrdu za identifikaciju svih osoba koje su cijepljene protiv koronavirusa, a što bi učinilo njihov život lakšim. 

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pozvao je na “krajnji oprez” u praćenju novih mutacija tog virusa koji predstavlja veliki izazov jer je zarazniji od drugih varijanti. Svaka ideja o korištenju “potvrda o cijepljenju” ima smisla samo ako svi građani budu imali mogućnost cijepljenja, a to trenutačno nije slučaj.

Najviše za se uvođenje takvih “kartona”, koje bi sve države članice morale priznati, zauzimaju države u kojima su turizam i putovanja jedna od ključnih za gospodarstvo, a ona su najviše pogođena mjerama borbe protiv virusa.

Inače, Danska već razvija digitalnu putovnicu cijepljenja jer drži da je to potez koji će ljudima omogućiti putovanje u zemlje u kojima je takva dokumentacija potrebna tijekom pandemije.

Najnovije vijesti govore da je Velika Britanija počela prvu fazu testiranja novorazvijene putovnice imuniteta i cijepljenja protiv covida-19.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay