Apolitični

Cijene nafte rastu, zlato i dolar postaju sigurno utočište, ali ne i kripto

Ponovno rat i geopolitika izbijaju na prvo mjestu kada se govori o eksternim faktorima koji utječu na kretanje cijena burzovnih roba. Što se tiče samog rata, ovisno o mogućim scenarijima, takve će biti i posljedice po burzovne robe, prvenstveno energetiku.

U slučaju da sukob ostaje ograničen na Izraelce i Palestince, posljedice će biti male. Ako se sukob proširi i na Libanon, imat ćemo veće posljedice. Ako se uz navedeno rat proširi i na Sirijiju, to je scenarij sličan ukrajinskom, ali u srcu proizvodnje energije Bliskog istoka, što znači značajne posljedice. Konačno, izravni rat s Iranom ima goleme posljedice, jasno superiornije od sukoba u Ukrajini.

Ne ohrabruje baš ni stajalište JP Morgana, budući da izvršni direktor Jamie Dimon smatra da bi sukob između Izraela i Gaze mogao imati ‘dalekosežne učinke‘ na cijene energije, cijene hrane i međunarodnu trgovinu. Zbog rata općenito i neizvjesnosti, zlato i američki dolar ponovno postaju sigurno utočište. Ono što mi se čini kao zanimljivo da ovog puta kripto, posebice bitcoin, nije snažnije reagirao kao potencijalno sigurno utočište.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay