Apolitični

Cijene hrane na najvišoj razini od početka širenja koronavirusa

Cijene hrane ponovo su u kolovozu porasle na svjetskim tržištima, dosegnuvši najvišu razinu od veljače, potaknute snažnijom potražnjom i slabijim dolarom, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u srpnju dva posto u odnosu na prethodni mjesec i u prosjeku je iznosio 96,1 bod, što je njegova najviša vrijednost od veljače, kada se koronavirus počeo širiti svijetom.

Najviše su u kolovozu porasle cijene šećera, za 6,7 posto u odnosu na lipanj, odražavajući snižene procjene proizvodnje zbog nepovoljnih vremenskih prilika u Europskoj uniji i na Tajlandu i snažnu uvoznu potražnju iz Kine.

Znatno su poskupjela i biljna ulja, za 5,9 posto, predvođena palminim uljem na čiju su cijenu utjecali sporiji tempo proizvodnje i stabilna uvozna potražnja. Porasle su i cijene sojinog, suncokretovog i ulja uljane repice.

Žitarice su također poskupjele u kolovozu, za 1,9 posto u odnosu na lipanj, odražavajući poskupljenje sirka zbog pojačane potražnje iz Kine. Osjetno je porasla i cijena kukuruza, za dva posto, zbog pogoršanih izgleda uroda u SAD-u.

Poskupjela je i riža pod utjecajem sezonski uvjetovane manje ponude i pojačane potražnje u Africi.

Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda i mesa bile su nepromijenjene u odnosu na srpanj, navodi FAO.

Rekordna proizvodnja žitarica

U odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je blago snizio procjenu svjetske proizvodnje žitarica, koja bi i prema najnovijim procjenama trebala dosegnuti rekordnu razinu, od 2,765 milijardi tona.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay