Apolitični

Cijeli Split ima ukupno tri parka i perivoja. A vidi Beč: u tri godine je uložio 58 milijuna eura u ozelenjavanje grada

Pomalo smo zaboravili da je Split prvi hrvatski grad koji je pristupio projektu “Zeleni gradovi Europe”, u kojem je više od četrdeset europskih gradova.

Prevedeno u jezik prirode to su 722 nova stabla, 20 klupa i 10 slavina, te 13.050 grmova sa sustavom za zalijevanja. Skupa s akcijama “Zazeleni Split” i “Obnova zelene infrastrukture grada Splita”, bit će za 1622 nova stabla i 13.050 grmova, 39 špina i 49 novih klupa.

Recimo da nije loše, a opet je dobro pogledati još bolje od nas. U cijeloj Europi najdalje su u zelenim politikama potegli Pariz i Beč. U Parizu planiraju posaditi 170 tisuća stabala, već su ih posadili oko 70 tisuća, a do sada su imali pola milijuna stabala.

Gradska uprava Beča totalno je infišala u projekt ozelenjivanja, žele ohladiti grad. Pazite sad ovih brojki: u tri godine, uz sadašnjih skoro 50 posto urbanog područja koje čine zelene ili vodene površine, Beč je potrošio 58 milijuna eura u ozelenjivanje grada i uklanjanje asfaltiranih površina, a do 2025. žele keširati još 40 milijuna eura!

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr