Apolitični

Cijeli dan sjedite za računalom? Savjeti kako sačuvati zdravlje

Posao za računalom možda nije aktivan posao, ali definitivno može naštetiti tijelu. Kada satima sjedite za stolom, naprežete se i fizički i mentalno. Cjelodnevno sjedenje za računalom također može stvoriti temelj za sjedilački način života, povećavajući rizik od kroničnih zdravstvenih problema poput dijabetesa tipa 2, pretilosti i srčanih bolesti, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

1. Vježbajte dobro držanje dok sjedite

Kad imate puno e-mailova za pročitati i klijente koji vas stalno zovu, razmišljanje o načinu na koji sjedite može vam djelovati kao samo još jedan dodatni zadatak. Ali, ako pazite na svoje držanje, to vam može pomoći da se osjećate najbolje. 

2. Uložite u ergonomsku stolicu – ili budite kreativni

Ako vam vaš budžet to dopušta, uložite u ergonomsku stolicu s odgovarajućim jastukom za sjedalo i lumbalnom potporom. To vam može pomoći da postanete svjesniji svog držanja, te spriječite bol i nelagodu. 

3. Podesite monitor i zaslon računala

Držite monitor ‘izravno u liniji očiju kako biste izbjegli gledanje u ekran prema gore ili dolje. 

4. Radite redovite pauze

Pokušajte ustajati svakih 20 do 30 minuta kako biste izbjegli zadržavanje u istom položaju duže vrijeme. Oko 5 do 10 minuta hodajte okolo, duboko dišite ili napravite neka jednostavna istezanja.

5. Istegnite se

Istezanje je ključno za održavanje mišića zdravim i tijelo gipkim tijekom cijelog dana.

6. Posegnite za zdravim, hranjivim zalogajima

Posegnite za grickalicama s proteinima, visokokvalitetnom masnoćom i složenim ugljikohidratima.

7. Jedite ručak daleko od računala

Iako zvuči primamljivo pojesti ručak za svojim radnim stolom, pogotovo kad ste zatrpani poslom, bilo bi pametnije da ručak jedete daleko od ekrana.

8. Pijte i puno tekućine

Ako ostanete hidratizirani, nadoknadit ćete izgubljene tekućine i spriječiti dehidraciju, stanje obilježeno glavoboljama, umorom i lošom koncentracijom

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: Pixabay