Apolitični

Ciciljona – brački predvodnici folklora

Brač vrvi od športskih, kulturnih, glazbenih, društvenih i sličnih udruga koje život na ovom otoku kamena čine zanimljivim i ljepšim, naročito u ljetnom razdoblju kada svi pokušavaju na svoj način, folklorom, priredbama, promocijama, izložbama ili pak predstavama, koncertima i drugim djelima, oživjeti, ali i upotpuniti način življenja na otoku. Među njima možda je najaktivnije poznato bračko folklorno društvo Ciciljona, koje neumorno radi na promociji Brača, očuvanju kulturno-povijesne baštine i folkorne tradicije.

Rado se u medijima pohvale kako s posebnim zadovoljstvom znaju i izvode plesove trogirskog kraja, pa ih često zamjene za društva iz Trogira jer im naprosto leže plesovi poput trogirskog šotića i kvadrilje. Sada već tridesetak članova društva, zaljubljenika u folklor i baštinu, priprema nastupe na otočkim i kopnenim smotrama, festivalima folklora i na prigodnim manifestacijama koje promoviraju i čuvaju tradiciju, običaje, kulturu i stare pučke napjeve.

Često gostuju u Splitu, Sinju, a srce im posebno zatitra kada izvode plesove na svom Braču koji se tada vraća nekim starim dobrim vremenima.

Više u kategoriji: Kulturna baština

D. Šabić, mag. nov.