Apolitični

CHICK COREA: “LIGHT AS A FEATHER” – POLA STOLJEĆA OD OBJAVLJIVANJA KULTNOG OSTVARENJE JAZZ FUSION DISKOGRAFIJE

Pola stoljeća nakon objavljivanja, ovaj album još uvijek privlači pažnju slušatelja, još uvijek je aktualan i intrigantan.To je jedno od važnijih izdanja koja je Corea ostvario u svojoj dugoj i blistavoj karijeri koja je trajala pedeset i pet godina i donijela mu dvadeset i sedam nagrada Grammy. 

“Light as a Feather” je bio drugi album sastava Return to Forever slavnog klavirista i skladatelja Chicka Coreae koji je preminuo 9. veljače 2021. u sedamdeset i devetoj godini života. Objavljen je 1973., u vrijeme velike popularnosti fusion sastava.

Naime te su godine objavljena i neka druga kultna izdanja tog žanra, između ostalih “Birds of Fire” Mahavishnu Orchestra” gitarista Johna McLaughlina, “Sweetnighter” Weather Reporta saksofonista Waynea Shortera i klavijaturista Joea Zawinula, “Head Hunters” klavijaturista Waynea Shortera i “Spectrum” bubnjara Billyja Cobhama.

Zanimljivo, svi su ti glazbenici u prethodnom razdoblju svirali s legendarnim trubačem Milesom Davisom, najpoznatijim predstavnikom spomenutog stila.

No, za razliku od ostalih sastava, koji su objedinjavali jazz s rockom ili funkom, Corea se u to doba počeo oslanjati na tradiciju španjolske i latino glazbe, što je do kraja karijere bilo prisutno u njegovom stvaralaštvu.

“Znali smo da želimo stvoriti određenu vrstu zvuka, posebice kad smo počeli svirati električna glazbala”, rekao je. “Stvarali smo glazbu i kroz taj proces na određen način i novi zvuk. Za me je to bila sloboda izraza. To sam naučio od Milesa Davisa. On je bio trendseter. Nadahnjivao me svojom slobodom. Njegov je um bio slobodan, bio je u stanju slijediti nove zamisli. Nije se obazirao na kritike. Imao je hrabrost ostvariti svoje snove i ciljeve. To je bilo toliko nadahnjujuće. Miles je odigrao veliku ulogu u stvaranju sastava Return to Forever, ali i u nastanku velikog dijela moje glazbe. Nadam se da je sva moja glazba slobodna na taj način.”

Cijeli članak i fotogaleriju možete pronaći na: soundguardian.com

Foto: Pexels.com – Photo by Miguel Cuenca