Apolitični

ChatGPT slavi prvi rođendan: Kako je promijenio naše živote i što slijedi

ChatGPT slavi prvi rođendan. Iako neće moći puhati svjećice na svojoj torti, u godinu dana uspio je oduševiti i izazvati pravu zbrku u AI svijetu te ući u gotovo sve pore društva, a tako i u zanimanja i industrije. Sa 100 milijuna korisnika do siječnja 2023., ChatGPT je brzo postao najbrže rastuća aplikacija u povijesti – rekord koji je samo nekoliko mjeseci kasnije oborio Metin Threads. Njegov uspjeh bio je iznenađenje čak i za njegove tvorce, a vidjeli smo primjere kako bi mogao pomoći ljudima da se prijave za posao i djeci u pisanju domaće zadaće

U samo dva mjeseca ChatGPT je postao najbrže rastuća potrošačka aplikacija u povijesti, a procjenjuje se da je dosegla 100 milijuna aktivnih korisnika do siječnja. To je potaknulo AI utrku među tvrtkama, kao i nadmetanje za najbolje talente za umjetnu inteligenciju. Doduše, sve dok to nije uzrokovalo pravu dramu.

‘Svijet se probudio uz AI revoluciju’

Godinu dana od javnog izdanja ChatGPT-ja, pomama za umjetnom inteligencijom još uvijek je na vrhuncu i tehnološki divovi ulažu milijarde u tu tehnologiju, države gomilaju čipove potrebne za buduće AI ambicije, a o obećanjima i zamkama generativne umjetne inteligencije još uvijek se žustro raspravlja diljem svijeta.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Sanket Mishra