Apolitični

Četveročlana obitelj iz Hrvatske testiranje na koronu plaća 6000 kuna! U Njemačkoj je to puno jeftinije, u New Yorku mukte

Mnogi hrvatski državljani koji ovo ljeto žele provesti u planinama Slovenije i koji tamo odlaze godinama nalaze se gotovo pred nemogućom misijom. Naime, ako jedna hrvatska četveročlana obitelj želi ljetovati u Sloveniji i ako je za to već rezervirala apartman ili kuću, svi članovi te obitelji za ući u Sloveniju moraju imati negativan test na koronavirus, ne stariji od 36 sati, i tek tada mogu ući u deželu.

I ništa to ne bi bilo neizvedivo da testiranje u RH ne košta 1500 kuna, za jednu osobu. Dakle četveročlana obitelj bi za ulazak u Sloveniju morala potrošiti šest tisuća kuna, što je vjerojatno skuplje od sedmodnevnog boravka u apartmanu, recimo na Bledu.
No, da bi se cijena testiranja u Hrvatskoj mogla promijeniti nabolje, za građane govore vijesti iz Zagreba.

Prema raspoloživim informacijama, ministar zdravstva Vili Beroš sa svojim suradnicima ulaže velike napore kako bi cijena testiranja bila što pristupačnija, a što će se znati nakon detaljne analize svih dostupnih testova, kao i njihovih cijena. Naravno, pritom će se najviše voditi računa o tome da pouzdanost testa bude visokokvalitetna.

MINISTROVA POTRAGA

Cijena testiranja na koronavirus u središte zanimanja hrvatske javnosti dospjela je nedavno, kada je u TV sučeljavanju, pred parlamentarne izbore, Davor Bernardić upitao Andreja Plenkovića zašto testiranje na COVID-19 u Hrvatskoj košta 1500 kuna, a u SAD-u 40 američkih dolara. Naravno, odmah se postavilo pitanje kako je to moguće.

A odgovor je kako je to itekako moguće, ako se u obzir uzme da na tržištima diljem svijeta postoji puno verificiranih testova, od kojih jedni imaju odličnu kvalitetu i pouzdanost, dok su drugi manje kvalitetni i manje pouzdani.

Što prije do rezultata, to je cijena – veća!


Kako doznajemo od prof. dr. sc. Andreja Trampuža, slovenskog infektologa koji radi u berlinskoj bolnici “Charite”, u Njemačkoj postoje dvije cijene testova.

– Ako testirana osoba želi imati rezultat testiranja unutar osam do deset sati od testiranja, ona će test platiti 40 eura, a ako osoba želi imati rezultate testa unutar tri do četiri sata, cijena testiranja je 95 eura i kod njega je senzitivnost i specifičnost 98-99 posto.

To je cijena testa na tržištu, recimo na aerodromu, ako se netko želi testirati. Cijena samog testa je od jedan do tri eura – rekao je dr. Trampuž.

U New Yorku je test – besplatan


O cijeni testiranja u SAD-u, odnosno u državi New York, razgovarali smo s hrvatsko-američkom liječnicom koja živi i radi u New Yorku, a koja je željela ostati anonimna.

– U državi New York testiranje je besplatno za sve. Dakle, ako neka osoba želi sa svojom obitelji putovati na ljetovanje negdje u inozemstvo, gdje ne može doći ako nema negativan test na COVID-19, može se u New Yorku testirati besplatno. I to može obaviti kod svog liječnika ili, recimo, u centrima predviđenim za testiranje. Radi se o PCR testovima, koji su vrlo pouzdani.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay