Apolitični

Četiri milijuna kuna za Dubrovačke ljetne igre, dva za Splitsko ljeto

Ministarstvo kulture objavilo je rezultate natječaja za financiranje umjetničkih programa i organizacija za sljedeću godinu
Kako je već uvriježeno, najviše dobivaju Dubrovačke ljetne igre, ove godine sedamdeset i druge po redu, njima će, kao i lani, biti dodijeljeno četiri milijuna kuna. Hrvatsko narodno kazalište Split za 67. Splitsko ljeto dobit će milijun i 900 tisuća kuna, za Marulićeve dane 370 tisuća kuna.


U programu za vizualne umjetnosti Ministarstva kulture, stoji kako će najviše novaca, pojedinačno, dobiti – arhitekti. Naime, sa 100 tisuća kuna financirat će Salon arhitekture, 56. po redu, kojeg radi Udruženje hrvatskih arhitekata. 

Kada se zbroje svi programi koji su odobreni, pak, najbolje je prošlo Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb. Oni su ponudili šest programa, za program Galerije Prsten dobili sa 70 tisuća kuna, jednako kao i za programe Galerije Bačva i Galerije PM, a sve tri se nalaze u sklopu samog Meštrovićevog paviljona. Za Bijenale slikarstva i gostujuću izložbu Dubliners dobili su 80 tisuća kuna, za međunarodnu izložbu Minijature 15 tisuća, a program Galerije Karas, koja im također pripada, no ona je dislocirana, u Zvonimirovoj ulici, 40 tisuća kuna. To je sveukupno 355 tisuća kuna.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay