Apolitični

Cetinjani na filmskom festivalu u Cannesu

 

Na jednoj od najpoznatijih svjetskih filmskih smotri, onoj u francuskom Cannesu, prikazat će se kratkometražni igrani film „Zvir” redatelja Miroslava Sikavice, snimljen u produkciji zagrebačkog Propeler Filma.

Ono što je značajno za ovaj film je činjenica da u njemu, kao glumci i statisti, sudjeluju i glumci amateri s područja Otoka i Trilja.
Tematika ovog 14-minutnog kratkometražnog filma je realistična priča o tome kako se jedan mutan i lakomisleno prihvaćen građevinski posao u apartmanskom naselju na jadranskoj obali pretvara u komplikaciju za bagerista iz dalmatinskog zaleđa koji, da bi sačuvao očinski autoritet te odradio legalan, a prljav posao, mora ukloniti neželjena svjedoka.
U glavnoj ulozi bageriste je Ivan Smoljo – Kaljo, član dramske sekcije KUD-a Kamešnica iz Otoka. Zanimalo je kako je došlo do toga da upravo on bude u glavnoj ulozi ove priče, u kojoj glumi s malim Markom Banom iz Dugopolja.


– Gospodin Sikavica tražio je po Dalmatinskoj zagori osobe koje odgovaraju izgledom za predviđenu ulogu, naravno i da imaju određeni smisao za glumu. S obzirom na to kako sam ja član dramske sekcije KUD-a Kamešnica i igram u našim predstavama koje je vidio redatelj, pozvan sam na audiciju koja je održana u Otoku, gdje sam izabran da igram ulogu bageriste. -kazao nam je Ivan Smoljo – Kaljo, ističući kako je nakon toga zajedno s redateljem Sikavicom i njegovim suradnicima obilazio druga mjesta i audicije kako bi pronašli ostali dio glumačke ekipe za ovaj film.
Uloga supruge vlasnika objekta koji se treba srušiti pripala je članici DU Most iz Trilja Aniti Pavišić Čović. U filmu glumi još nekoliko Otočana, statisti Ante Norac Kevo – Šaja te Tina i Hrvoje Milanović Litre.
Ovoj lijepoj priči treba dodati i podatak kako je redatelju Sikavici u pronalaženju glumaca za film i upoznavanju s kulturno-umjetničkim udrugama Cetinskog kraja pomagala voditeljica DU Most Nada Lapić.

Izvor i foto: ferata.hr