Apolitični

Češki umjetnici na izložbi u Makarskoj

Galerija Antuna Gojaka u Makarskoj ponovno skreće pozornost na sebe otvorenjem izložbe slika i skulptura osmorice umjetnika Unije likovnih umjetnika iz Češke, točnije iz grada Olomouca. Ovim događajem započela je realizacija dogovorene kulturne suradnje Makarske i Olomouca. Makarskoj publici svojim su se djelima predstavili češki umjetnici Oldrich Schanbl, Vit John, Jilji Sedlaček, Jiri Hastik, Marek Trizuljak, Miroslava Trizuljakova, Pavel Hogel i Jana Zajasenska-John. Njihova likovna Udruga broji 110 članova, umjetnika sa svih područja vizualne umjetnosti, a jedna od temeljnih djelatnosti upravo je razvijanje suradnje na kulturnom planu kao poticaj ostvarivanju dugoročnih odnosa ne samo na lokalnoj i regionalnoj već i na međunarodnoj razini.

Članovi redovito sudjeluju na međunarodnim izložbama u mnogim europskim državama, pa su tako svoje uratke predstavili u Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj, Italiji, Francuskoj, potom su izlagali u Švicarskoj, Velikoj Britaniji, a stalna suradnja uspostavljena je s brojnim europskim gradovima. U Hrvatskoj do sada takva suradnja nije uspostavljena, a Makarska kao središte koje posjećuju brojni turisti iz Češke mogla bi postati značajnim partnerom na kulturnom planu, ali i drugim područjima, a što je više nego dobar temelj za sklapanje prijateljstva dvaju gradova.

Na tome se radi, ističu iz ovog hrvatskog turističkog bisera, te se nadaju kako će ih kultura dodatno zbližiti i omogućiti im zajedničke likovne i umjetničke nastupe po Europi. Izložba ostaje otvorena do 8. rujna, potvrđuju u galeriji A. Gojaka uz poziv da dođete i pogledate vrhunske češke likovne umjetnike.
Više u kategoriji: Kultura
Foto: makarska-post.com
D. Šabić, mag. nov.