Apolitični

Čarobni doživljaji glazbe u Dubrovniku

U povijesti Dubrovnika glazba se počela razvijati u vrijeme rane Dubrovačke Republike uz pomoć utjecajnih plemićkih obitelji. Prve glazbene grupe osnovane su kako bi izvodile koncerte na blagdan zaštitnika Grada sv. Vlaha, a za izvođenje koncerata u njegovu čast birani su najtalentiraniji glazbenici.

Kako se broj glazbenika u Dubrovniku povećavao, Senat je odlučio u grad dovesti kvalificirane profesore koji će glazbi podučavati mlade, ali i muzicirati u orkestru kneževe glazbe. Utjecaj na glazbu u Dubrovnika u to vrijeme dolazio je većinom iz Italije, pa su profesori uglavnom dolazili iz ove zemlje, a mladi glazbenici na daljnje usavršavanje odlazili najčešće u Napulj i Rim. Prvi moderni orkestar u Dubrovniku osnovan je 24. kolovoza 1925. godine pod imenom Dubrovačka filharmonija. Prvi simfonijski koncert Dubrovačke filharmonije održan je u kazalištu, pod vodstvom poljskog dirigenta Tadeusza Sygietynskog uz izvrsne kritike. Tijekom godina orkestar više puta mijenja svoj službeni naziv, ali ostaje glavnim nositeljem glazbenog života Dubrovnika. Glazba je tijekom desetljeća postala i nezaobilazan dio turističke ponude, kako kroz koncerte komornih ansambala u jedinstvenim ambijentima crkvica gradske jezgre, tako kroz priznata festivalska događanja koja ugošćuju velike umjetnike klasične glazbe. Kroz 61 godinu trajanja Dubrovačke ljetne igre ugostile su najveće od najvećih – Yehudi Menuhina, Zubina Mehtu, Inva Mula, Ramon Vargas…

Međunarodni festival komornih zborova okuplja u listopadu europske komorne ansamble kojima je domaćin Dubrovački komorni zbor, a Mješoviti zbor Libertas nezamjenjiv je pri izvedbama Himne slobodi na svečanosti otvorenja Dubrovačkih ljetnih igara, ali i svim važnijim gradskim svečanostima. U Dubrovniku djeluje i Umjetnička škola Luke Sorkočevića koja odgaja i obrazuje mlade slikare i glazbenike. Najljepši doživljaj glazbe u Dubrovniku je biti u Kneževom dvoru dok se izvode simfonije najpoznatijeg skladatelja Dubrovnika i prvog hrvatskog skladatelja simfonija – Luke Sorkočevića, pod zvjezdanim nebom, u kamenom atriju i s golubovima koji, opijeni, drijemaju u svojim kamenim kućama, dok skladni zvuci miluju noćnu tišinu. I tako glazba na svoj specifičan način doprinosi bogatstvu turističke ponude Dubrovnika i stavlja ga na pijedestal svjetskih glazbenih događaja kao što su ozbiljni nastupi vrhunskih majstora glazbe u ovom dijelu Europe.

Izvor: experience.dubrovnik.hr
Više u kategoriji: glazba, kultura
D. Šabić, mag. nov.