Apolitični

Čarobna „Mala noćna regata” u Postirama

U Postirama na Braču i ovog ljeta priredila se tradicionalna „Mala noćna regata”, predstava koja je moguća zahvaljujući jedinstvenom prirodnom fenomenu – noćnoj zračnoj struji „gažul” koja se s Vidove gore, najviše točke na Jadranu, za ljetnih noći spušta u postirsku luku.

Tradicija noćnog jedrenja u postirskoj luci započela je početkom prošlog stoljeća kad se brod počeo koristiti i za uživanje, a ne samo za mukotrpan rad.

„Mala noćna regata”


Prije deset godina Mladen Juričić, glazbenik i Igor Piacun, jedriličar, uz TZO Postira oživjeli taj običaj i pretvorili jedrenje na „gažulu” u spektakularnu predstavu u kojoj riva postaje gledalište, osvijetljena luka velebna scenografija, Mozartova „Mala noćna muzika” pratnja, a jedrilice postaju balerine.
„Mala noćna regata”, koja se ovog ljeta održala po deseti put, prerasla je lokalnu tradicionalnu zabavu i okupila je ponajbolje kormilare i glazbenike koji su glavni akteri te sportsko-umjetničke priredbe koja se odvija ispred nekoliko tisuća promatrača. Najbolji rezultat ostvario je Tome Bašić iz Jedriličarskog kluba Labud Split, a odmah do njega i Marko Matić iz JK Trogir.

Do sada su jedra na regati ukrštavali Toni Bulaja, Mate Arapov, Tome Bašić, Lovre Perhat, Jessica Watson, Šime Stipaničev, Antonije Pušić, Krešo Đakulović i mnogi drugi.
Uz Ljetno kinopjevali su i svirali Gego, Marijan Ban, Rambo Amadeus, Žan Jakopač, Boris Lainer, Darko Rundek, Neno Belan, Kopito, Andreas Ambrus, Svila, Surka Beatbox, Quartet Promenade…
A kako je bilo te čarobne regatne noći donosimo u foto priči Ronija Marinkovića. Uživajte i u fotogaleriji našeg Ronija Marinkovića.