Apolitični

Cameron Carpenter u dvorani Vatroslava Lisinskog

Jedan od najvećih virtuoza današnjice na orguljama – Cameron Carpenter 8. listopada održao je koncert za pamćenje u zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Američki glazbenik Cameron Carpenter u svijetu umjetnosti i glazbe poznat je kao vrlo osebujna i zanimljiva ličnost čiji karakter se najizraženije očituje u onome što najbolje radi, a to je proizvođenje nevjerojatne glazbe pomoću orgulja. Često nazivam ekscentričnim umjetnikom ili čak bachocentrikom, ovaj mladi glazbenik svjetske popularnosti titulu najvećeg virtuoza na orguljama stekao je posebnim stilom sviranja, a staro crkveno i komorno glazbalo pretvorio je najuzbudljiviji instrument 21. stoljeća.

Cameron Carpenter – virtuoz i ekscentrik na orguljama

Cameronu Carpenteru ovo nije bio prvi nastup u zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a njegov prethodni koncert u ciklusu Lisinski subotom dugo je odzvanjao u ušima i srcima publike kao jedno od najčudesnijih glazbenih iskustava, kako za publiku, tako i za samu dvoranu Lisinski i pripadajuće joj orgulje. Organizatori koncerta u dvorani Vatroslava Lisinski i sami su nakon Carpenterova prvog koncerta izjavili da se njegova izvedba na dvoranskim orguljama bila najveličanstvenije glazbeno iskustvo izvedeno na tom instrumentu.

Ovoga puta u dvorani Vatroslava Lisinskog, Cameron Carpenter pripremio je veliko iznenađenje za publiku, ali i posebnu novost kada je i pitanju ovakav tip koncerta. Naime, Carpenter sa sobom u dvoranu Lisinski donosi vlastite orgulje izrađene prema njegovim strogim uputama. Carpenterove putujuće orgulje pravo su čudo budući da je taj tip instrumenta isključivo vezan uz jedan dvoranski ili crkveni prostor. Carpenterove orgulje ili „međunarodne putujuće orgulje” izrađene su prema nacrtu njegovih orgulja iz snova te prema njegovim uputama kako bi glazba koju stvara bila što autentičnija i posebnija. Kako se Cameron sam često proziva ateistom, isključiva povezanost orgulja i crkvenih prostora za njega nikada nije dolazila u obzir, zbog čega se odlučio na ovakav istup u svijetu glazbe. Carpenterove orgulje fantastičan su spoj svih najvećih svjetskih orgulja te proizvode zvuk na akustičan, elektroničan i digitalni način.

Program koncerta Camerona Carpentera u dvorani Vatroslava Lisinski  obuhvatio je neka od najpoznatijih djela Wagnera, Piazzole, Viernea, Čajkovskog, Schuberta i Bacha.

Ovo spektakularno iskustvo u kombinaciji Camerona Carpentera i njegovih putujućih orgulja iz snova zvučali su zaista zanimljivo i posebno, te ni ne čudi izniman interes za ovim koncertom.