Apolitični

Čakovec je najbolji grad za život: ‘Ovdje se živi s manje stresa i problema, a sve imamo’

Gradić na sjeveru Hrvatske nedavno je proglašen najboljim gradom za život u Hrvatskoj, s čime se slažu i Čakovčani s kojima smo razgovarali, koji kažu da žive život – po mjeri čovjeka

Koga god u Čakovcu, gradiću koji je u središtu Međimurske županije, pitate zna li da je njihov gradić u nedavnom izboru portala gradonačelnik.hr proglašen najboljim velikim gradom za život u Hrvatskoj, od srca će se nasmijati. Ne zato što bi mislili da nije tako, nego im je neobično to što su svrstani u velike gradove. 

– Sve što trebate obaviti u gradu, u Čakovcu možete obaviti pješice, laganom šetnjom koja traje 15 minuta, čak i ako sretnete nekog poznatog i zadržite se u razgovoru – kaže u šali Siniša Stričak, ravnatelj I. osnovne škole Čakovec, koja je lani proslavila 150. obljetnicu od prvog službenog spominjanja u dokumentima.

– Zagreb je puno veći grad, istina je da nudi više prilika, no puno su veće gužve, ljudi se puno manje druže i ništa ne možete riješiti na brzinu, a često niti bez automobila, što povlači za sobom i gubljenje vremena na parkiranje. U Čakovcu sve možete obaviti uz kratku šetnju, tako da usput sretnete puno poznatih i dragih ljudi, što život zaista čini ugodnim i bez stresa. Grad je dobro uređen, imamo dobru infrastrukturu i dobro smo prometno povezani, pa smo u slučaju kad nam to treba, začas u Varaždinu, a za sat vremena i u Zagrebu. No, zapravo i nemamo velike potrebe za odlazak u veća središta, jer u gradu doista imamo sve što nam treba – kaže.

Bolje uvjete življenja nego u nekim drugim gradovima Hrvatske Čakovec dijelom može zahvaliti i činjenici da je u neposrednoj blizini slovenske i mađarske granice, pa veliki broj stanovnika radi preko granice i tako održava relativno viši standard u odnosu na ostatak Hrvatske, kaže Dubravka Novak Vuk, vlasnica frizerskog salona Tempera u Čakovcu

– Te su razlike toliko velike da se ponekad čudimo stvarima koje se događaju u Hrvatskoj, kao da nismo odavde – dodaje u šali.

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: Pixabay