Apolitični

Čak 90% glasova protiv gradnje zgrada suvremenog stila u centru grada!

U nedavno provedenoj anketi u kojoj smo pitali čitatelje podržavaju li suvremenu arhitekturu u središtu Zagreba ili bi radije odabrali retro stil interpolacije, kao, recimo, onaj s kraja 19. stoljeća, iznenađujuće mnogo glasova, čak 89 posto, prednost je dalo starinskom stilu, a samo 11 posto suvremenom. Glasalo je 20.000 posjetitelja naše web stranice.

Čini se da građani nisu sretni transformacijom gradskog centra u posljednjih nekoliko desetljeća.

To je potreba stanovništva koja je zanemarena – komentirao je Goran Žurić, mladi arhitekt koji je pokrenuo ovu raspravu.

Sa ovim se smjerom upoznao na kraju studija kroz rad Léona Kriera, a kasnije Sebastiana Treesea.

Zahvaljujući ustupljenom projektu starinskog stila arhitekta Žurića i suvremenog koji nam je ustupio poznati studio Ivanišin.Kabaši.arhitekti, mogli smo provesti ovo istraživanje koje se poklapa sa sličnim anketama provedenim u nekim zemljama zapadne Europe. Doduše, tamo je rezultat bio blaži za suvremeni stil arhitekture, oko 30 posto u njezinu korist, odnosno 2/3 za tradicionalniju gradnju. O temi naše ankete razvila se ovih dana rasprava na društvenim mrežama, a za Žurićev su projekt uglavnom građani koji nisu iz arhitektonske struke. Komentirali su kako je suvremeno rješenje “lijepo i moderno, ali u novom naselju, a samo retro solucija može i smije biti u centru grada”. Kada je o tome raspravljala struka, uglavnom se govorilo da je takva arhitektura “kao da se netko želi trajno voziti kočijom umjesto automobilom”.

Cijeli članak i fotogaleriju možete pronaći na: jutarnji.hr

Image by Alfred Derks from Pixabay