Apolitični

Čak 18 zemalja zaustavilo cijepljenje AstraZenecom, ali ne i Hrvatska

Iz predostrožnosti je do sada čak 18 zemalja privremeno zaustavilo cijepljenje AstraZenecom. Riječ je o Austriji, Danskoj, Estoniji, Litvi, Latviji, Luksemburgu, Italiji, Islandu, Norveškoj, Nizozemskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Španjolskoj i Ciparu, a izvan Europe cijepljenje su prekinule Indonezija i Venezuela. Danas je i Švedska odlučila obustaviti cijepljenje AstraZenecom dok Europska agencija za lijekove ne provede istragu o sumnjivim nuspojavama. U Hrvatskoj nema obustave.

„Imali smo jutros konzultacije s HALMED-om i HZJZ-om, nitko nema dokaz na temelju kojeg bi Hrvatska zasad obustavila cijepljenje AstraZenecom. Koristi od cijepljenja su veće. Nitko nam nije ukazao na rizike da zaustavimo cijepljenje. Imamo tri slučajeva, samo dva su vezana s AstraZenecom. Koprivničko-križevačka županija demantirala je prestanak cijepljenja, nastavit će”, komentirao je premijer Andrej Plenković.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell rekao je za švedski TV4 kako su se sada pojavile neke nove nuspojave koje dosad nisu zabilježene te da se radi o nekoliko prilično ozbiljnim simptomima. Napomenuo je i kako se radi o slučaju koji je ozbiljniji od onog s ugrušcima krvi.

“Neki su ljudi dobili ugruške u različitim dijelovima tijela, dok su drugi prijavili manje krvarenje na koži. Ovo je poprilično ozbiljan poremećaj”, zabrinut je Tegnell.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay