Apolitični

„Ca je covik” – projekt osnovnoškolaca u trogirskom muzeju

 

Muzej grada Trogira donosi vam jednu lijepu školsku programsku priču. Naime, „Ca je covik” projekt je učenika 2. a i 2. b razreda Osnovne škole Majstora Radovana i njihovih učiteljica Jelene Plejić Senjanin i Mirjane Matić. Nakon niza već provedenih aktivnosti u okviru ovog jednogodišnjeg projekta, red je došao na uprizorenje trogirskih legendi „Marin Kiudis” i „Bili Cvit” koje će se održati 3. i 16. lipnja 2015. u dvorištu Muzeja grada Trogira s početkom u 20:00 sati, stoji u najavi gradskog muzeja koji je s radošću prihvatio ideju koja se rodila u spomenutoj školi.
„CA JE COVIK!?”
– Želja nam je bila da svoje učenike upoznamo s gradom njihova djetinjstva kroz sva osjetila. Trogir zaista treba doživjeti vizualno, taktilno i auditivno da bi se shvatilo koliko je ljepote u njemu. Inspirirani kamenim kalama, vonjima i okusima dobre spize, pismon, pleson, trogirskon cakavicon“, ukratko, bogatom kulturnom baštinom, vrlo se brzo rodila i svakodnevno rasla ideja projekta „Ca je covik!?”. A kad još imamo dobru generaciju malih Trogirana, nama učiteljicama nije preostalo ništa drugo nego da ih povedemo u avanturu upoznavanja grada. Učili smo o životu ljudi u Trogiru kroz stoljeća i važnosti njegovanja tradicije življenja koja se zadržala do danas. Sve ćemo to uprizoriti kroz dvije legende „Marin Kiudis” i „Bili Cvit” koje su plod jednogodišnjeg rada učenika 2. a i 2. b razreda Osnovne škole Majstora Radovana – napisala je učiteljica Jelena Plejić Senjanin time obrazloživši javnosti glavni cilj prezentacije programa „Ca je covik”.
Legendu „Marin Kiudis”, za koju je scenarij napisala i djeci prilagodila učiteljica Plejić Senjanin, izvode učenici 2. a razreda, a legendu „Bili Cvit”, za koju je scenarij napisala i djeci prilagodila učiteljica Mirjana Matić, izvode učenici 2. b razreda O.Š. Majstora Radovana.
U programu će sudjelovati i učenici Glazbene škole Josipa Hatzea – dislocirani odjel Trogir: Luka Ugrina, Duje Bonačić te Ivana Vučak.
Svi ste pozvani, dođete u dvorište Muzeja grada Trogira kako bi djeci pokazali da cijenite njihov trud i rad jer su ona najvažnija i najljepša budućnost Hrvatske.
Više u kategoriji: obrazovanje, kultura
D. Šabić, mag. nov.