Apolitični

Buža na pozornici splitskog HNK-a

Program za novu sezonu u splitskom HNK-u još jednom nas je razveselio premijerom predstave koja nas je ovoga Splitskog ljeta nasmijala do suza , a radi se o predstavi „Buža” nastaloj na književnom predlošku splitskoga književnika Živka Jeličića. Nakon premijernog prikazivanja u splitskom HNK-u, predstava „Buža” nastavlja s izvedbama.

Redatelj Zoran Mužić i skladatelj Mate Matišić ovoga ljeta kultnu su „Bužu” predstavili publici u sklopu programa 62. Splitskog ljeta. Ovacije publike i kazališne kritike bile su dokaz dobro odrađenom poslu kako glumcima, tako i cijelom nizu ljudi koji su na predstavi radili iza pozornice, a „Buža” se sada seli na kazališne daske Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Ako vam je slučajno promaknula na ovogodišnjem Splitskom ljetu, predstavu „Buža” možete pogledati ovoga ponedjeljka u splitskom HNK-u, 24. listopada, s početkom u 20 sati.

„Buža

Podsjetimo, „Buža” je urnebesna komedija nastala prema priči Živka Jeličića, a prema scenariju snimljena je i televizijska serija koju su na razinu izvrsnosti podignuli Špiro Guberina i Ivica Vidović. Priča o životu dvojice susjeda čiji se životi dodatno zakompliciraju kada otkriju rupu u zidu koja spaja njihove dvije kuće nasmijat će vas do suza, ali i groteskno podsjetiti na sve karakterne osobitosti mediteranskog svadljivog i znatiželjnog čovjeka koji uvijek više voli znati o susjedu nego se pobrinuti za sebe. Priča je to o neizbježnoj istini odnosa u kojem osoba i voli i mrzi, a epizode ova dva susjeda podsjetit će vas na bitnost samopercepcije prije nego osudite drugoga.

Predstava „Buža”“ ovoga ljeta do zadnjeg je mjesta popunila gledalište u Severovoj ulici, a dojmovi publike i kazališna kritike bili su duhoviti i izrazito pozitivni, u skladu s vječnom pričom kroz suze i smijeh o dalmatinskom čovjeku.

Na splitskoj pozornici HNK-a „Bužu” će utjeloviti izvrsna glumačka postava: Ksenija Prohaska kao šjora Anježa, Snježana Sinovčić kao šjora Tereža te Trpimir Jurkić i Joško Ševo u likovima šjora Vite i Šjora Pere.