Apolitični

Burnum – povijesni dio Nacionalnog parka Krka

   by  The Armatura Press 

Davnih dana, Burnum je bio rimski vojni logor i naselje u blizini Kistanja. Ostatci logora nalaze se u mjestu Ivoševci, 19 km od Knina. Ovaj arheološki lokalitet sastoji se od 2 lokacije. Cestom iz Knina prema Zadru, na njenom 19. kilometru, s lijeve strane nalaze se dva luka, vjerojatno portika principia rimskog vojnog logora Burnuma, u naroda zvana Šupljaja ili Šuplja crkva. Principij je bila zgrada zapovjedništva, upravno i religiozno središte rimskog vojnog logora. Smješteno na mjestu gdje su se presijecale najvažnije logorske prometnice: via principalis i via praetoria. U pozadini lukova otvara se kanjon rijeke Krke u kome se na tom mjestu popriječio masivan prirodni prag od sedre, što na rijeci Krki uzvodno tvori jezero, a nizvodno slap Manajlovac. Drugi lokalitet obuhvaća amfiteatar, a nalazi se s desne (zapadne) strane ceste, oko 1 km prema jugozapadu.

Prva sustavna arheološka istraživanja Burnuma izvršio je Austrijski arheološki institut iz Beča tijekom 1912. i 1913. godine na mjestu logorskog principija. Isti institut u suradnji s Arheološkim muzejom u Zadru proveo je 1973. godine reviziju prethodnih istraživanja principija logora i istraživanje vodovoda za Burnum. U novije vrijeme sustavna arheološka istraživanja od 2002. godine na prostoru legijskog logora u Burnumu vrše se u suradnji između Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru i Bologni te Gradskog muzeja u Drnišu.

U ostatcima rimskog vojnog logora Burnuma koji je izgrađen u 1. stoljeću nove ere, posjetitelji mogu vidjeti dobro očuvan amfiteatar te ostatke lukova. Lukovi su nekoć pripadali zgradi vojnog zapovjedništva.
Mjesto na kojem je sagrađen logor bilo je strateški iznimno važno. S njega se nadzirao prijelaz preko rijeke Krke. Izgradio ga je rimski car Klaudije, a proširio car Vespazijan. Dodajmo kako je u logoru bila utaborena XI. legija rimske vojske.
Česta želja posjetitelja Nacionalnog parka Krka jest vidjeti Burnum, no kako je poprilično udaljen od glavnih atrakcija, a ne postoje organizirane izletničke ture, ovu povijesnu vrijednost razgledavaju u privatnom aranžmanu.

D. Šabić