Apolitični

Bunjevačko kolo na zadarskom Narodnom trgu

Ovog tjedna Zadar ugošćuje drage prijatelje iz Vojvodine, članove Hrvatsko kulturnog centra „Bunjevačko kolo” sa svojim zanimljivim programom.

Na početku ove zanimljive najavne priče istaknimo kako je Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo” osnovano davne 1970 godine. Sam naziv Bunjevačko kolo direktno određuje etničku pripadnost Bunjevaca -Hrvata u Subotici. Osnovni cilj rada Bunjevačkog kola je očuvanje svoj identiteta i tradicije od zaborava kao što su nošnja, plesovi, običaji, kulturne baština: prela, dužijanca, literature i dr. Organizirano je u nekoliko sekcija: etnološku, literarnu, slamarsku, tamburašku, folklornu itd.

Bunjevačko kolo

Svaka sekcija je radila u domeni svog naziva, s tim da je folklorna sekcija bila ta koja je bila osnova i kao takva najbrojnija. Ne treba posebno naglašavati da je za sve ove godine kroz Bunjevačko kolo prošao veliki broj generacija, pa tako kolo i danas ima oko 120 stalnih članova samo u folklornoj sekciji. Gotovo da i nema folklornih manifestacija gdje kolo nije sudjelovalo u Europi.
Kolo s ponosom prenosi bogatu kulturnu baštinu, pa će tako biti i ovog utorka (30. 08) na Narodnom trgu u Zadru s početkom u 21:00. Dođite u povijesni Zadar i podržite naše drage prijatelje iz Vojvodine koji s ljubavlju čuvaju svoju povijest i kulturnu tradicijsku baštinu.