Apolitični

Bukovačko kolo, puno života i pokreta

 

Područje Ravnih kotara i Bukovice bogato je plesnim folklorom. U Ravnim kotarima plešu se zatvorena i otvorena mješovita kola uz vokalnu, instrumentalnu i vokalno-instrumentalnu pratnju kao „biračko kolo“. U Bukovici se plešu zatvorena i otvorena mješovita (nijema) kola – „bukovačko kolo“, „kolo s povratkom“ i „stupačko kolo“.

Danas vam predstavljamo umjetničku vrijednost „bukovačkog kola“ koji ima svoje temeljne odrednice, način igre i pravila plesanja. Naime, ni jedno veselje, skup, sajam ili praznik ne može se zamisliti bez ovoga kola, kojemu obično prethodi pjesma „ groktalica“ ili „kantalica“ koje pjevaju češće muškarci, nego žene. Žene obično zapjevaju u toku same igre. To je zatvoreno mješovito kolo, u kojem se kretanje odvija u smjeru kazaljke na satu. Broj sudionika je neograničen. U njemu se poštivaju određena stilska i pokretna pravila, kao npr. držanje za pojas, lijeva ispred desne ruke.
Bukovačko kolo ima uvod, šetnju u kojoj su zastupljeni šetajući koraci, koji služe kao priprema plesača za brži tempo. Kad se plesači umore, smiruju kolo, plešu blažim koracima, postupno dok ne stanu. Zatim se zapjeva nekoliko pjesama, a u datom trenutku kolo se prekida, jedan par se izdvaja i istim korakom pleše, samo u suprotnom smjeru od ostalih plesača. Plesač po dogovoru plesačicu visoko diže, a ona se njemu slobodnom rukom osloni na rame, kako bi se što više odbacila od zemlje. Obično se to izvodi kada je kolo otvoreno prema gledateljima. Nakon toga odlaze u kolo i plešu da bi ih zamijenio drugi par. Umjetnička vrijednost „bukovačkog kola“ vrlo je vrijedna i korisna, gdje god se predstavili, ističu folkloristi, rado su viđeno kolo koje zahvaljujući društvu koje ga izvodi čuvaju tradiciju i umjetničku kulturnu baštinu od zaborava.

Izvor: tz-benkovac.hr

D. Šabić