Apolitični

Buking za 2021. bolji nego za 2020.: gosti otkazuju rezervacije za ovo ljeto i prebacuju ih za iduće

Naime, gosti koji su trebali doći na odmor u Hrvatsku u svibnju, lipnju, pa i dijelu srpnja, uglavnom otkazuju dolazak uz mogućnost da rezervaciju prebace za iduću godinu, što im domaćini odobravaju. Zato je trenutačni buking za 2021. godinu kod mnogih obiteljskih iznajmljivača, ali i u nekim hotelima i nautičkom čarteru, bolji za ljeto 2021. godine nego za ovogodišnju “špicu” sezone. Takvih problema nemaju za sada jedino kampovi, u koje se gosti uglavnom još nadaju doći ovoga ljeta.

ZADNJI ČAS

– Nikada čudnijeg stanja prodaje u hotelima nego ove godine. Ovdje ne pomaže nikakva strategija ni plan, mijenjamo ih svakodnevno, prilagođavamo se pojedinim tržištima, ali uzalud. Dnevno nam zna stići i po stotinu novih rezervacija i baš kad pomislimo da je krenulo, u isto vrijeme dođe toliko otkaza dolazaka. I sada vi budite pametni i planirajte nešto. Sada smo na 25 posto rezervacija u odnosu na lanjsku godinu, s tim da će sigurno biti i storniranja. Na tržištu je ovog trenutka jedino pravilo čekati i samo čekati. Zato će se sve događati u “last minute” prodaji, a to je neizvjesnost do posljednjeg trenutka. Ako uspijemo napraviti 20-30 posto od lanjskog prometa, bit ćemo prezadovoljni – kaže nam direktor prodaje velike hotelske kuće u Dalmaciji.

Ni obiteljski iznajmljivači uglavnom još nisu dočekali prve goste. Rijetke turističke laste koje su stigle ne čine niti pet posto onoga što su imali najavljeno i rezervirano ove zime u obiteljskim apartmanima i kućama.

I u svatove nagodinu

Ugostitelji koji su izgubili golem dio domaćeg prometa u prvoj polovici ove godine zbog otkazanih vjenčanja, fešta, krštenja, pričesti, također su odlično popunili kalendare za 2021. godinu. Tako nam poznati splitski ugostitelj kaže kako su sva vjenčanja iz ove godine prebačena za iduću, u kojoj je već sad gotovo ispunjen kalendar i zauzete su sve subote za svadbe.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay