Apolitični

BUDUĆNOST AUTOINDUSTRIJE: Na ceste stižu autonomna vozila i robo-taksiji

Čak 40 posto prijeđenih kilometara u Europi 2030. godine odvozit će se autonomnim vozilima. Iste godine svaki deseti automobil biti će bez vozača te će autonomna vozila nositi udio od 40 posto u prodaji novih automobila.

Istraživanje konzultantske kuće PwC pokazalo je i da bi 47% europskih potrošača bilo spremno odreći se vlastitog automobila ako bi na raspolaganju imali široko dostupnu i cijenom prihvatljivu uslugu robo-taksija. A od onih koji žele zadržati svoj automobil 28% ih je spremno zaraditi dijeljenjem usluge vožnje (The Strategy & Digital Auto Report 2019).

Isto istraživanje, koje je provedeno na 3000 ispitanika u Europskoj uniji, SAD-u i Kini, pokazalo je i da bi svaki drugi korisnik bio spreman platiti iznos svojevrsne pretplate do 1700 kuna mjesečno za neograničen broj vožnji unutar istog grada.

Prema analizi konzultantske kuće PwC u idućih deset godina broj vozila u Europi smanjit će se s 280 na oko 200 milijuna, ali to ne znači da će prodaja novih vozila pasti. Upravo suprotno, potrošači će u prvom valu htjeti svoja vozila zamijeniti autonomnima, pa bi prodaja, procjenjuje se, trebala porasti 34 posto

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay