Apolitični

Budući planinari uspješni u edukaciji

Nakon dva mjeseca završila je opća planinarska škola HPD Kozjak koju je uspješno završilo 23 polaznika. Tijekom planinarske škole polaznici su odslušali 14 predavanja, odradili osam vježbi na izletima te polagali završni ispit. Predavanja su se odnosila na teme opće kulture svakog planinara, kretanje i boravak te noćenje u planini, potrebnu opremu, opasnostima s kojima se planinari susreću u planinama, kako iste spriječiti pomoću orijentacije, meteorologije, prve pomoći, osnove spašavanja i drugo.
Posljednja predavanja odnosila su se na adrenalinsko-tehničke vježbe, a to su osnove alpinizma i speleologije. Izleti, usko povezani s temama predavanja, odradili su se prvo na Kozjaku, potom Mosoru te dalje na Kamešnici, Svilaji i Velebitu.
Osnove alpinizma odrađene su također na matičnoj planini, Kozjaku, a u sklopu speleološke vježbe budući planinari su posjetili Rudelića špilju u podnožju Dinare pokraj izvora Cetine.
Instruktori i predavači u školi bili su iskusni planinari iz Vodičke službe HPS-a i članovi Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Split, a jedno od predavanja održao je naš proslavljeni alpinist Stipe Božić.
– Hvala svima na uloženom trudu i vremenu. Da se trud i redovitost isplati saznali su i školarci jer smo nagradili najboljeg školarca i najbolje školarke simboličnim poklonom. Moramo se pohvaliti da smo od naših školaraca dobili vrlo domišljate i kvalitetne poklone.
Cilj i zadaća ove škole je bila da osposobimo jednu grupu koja će zajedno s nama ili samostalno planinariti i organizirati izlete i nadam se da smo u tome uspjeli – izjavili su voditelji škole Marijo Špar i Ivica Perković – Perka.
Čestitamo planinarima i ljubiteljima prirode što podržavaju ovakav način i stil života!

Više u kategoriji: Obrazovanje; Hobi
Izvor i foto: kastela.org
D. Šabić, mag. nov.