Apolitični

Buđenje zmaja u Rogoznici

Ljubitelji ste bajkovitih priča o strašnim stvorenjima, hrabrima junacima i prelijepim djevama?

Pa, ovaj vikend, točnije u subotu 23. srpnja u 21 sat u šibenskoj Rogoznici, možete sudjelovati u manifestaciji Buđenje zmaja i na trenutak osjetiti moć mitskog stvorenja, ranjenog zbog bezuvjetne ljubavi. Romantična, a opet strašna priča o pobijeđenom zmaju koji spava na dnu rogozničkog jezera čini se kao odlična pozivnica za sve one željne dobre zabave i provoda u društvu strašnog zmaja.
Šibenska Rogoznica nadaleko je poznata po prekrasnom jezeru Zmajevo oko, koje svoj naziv može zahvaliti antičkoj legendi o zmaju Murinu i njegovoj nesretnoj ljubavi.

Buđenje zmaja…


Legenda kaže da je zmaj Murin bio vjerni čuvar i štićenik svih stanovnika Rogoznice, a jedino što je zauzvrat tražio bila je ruka najljepše djevojke u mjesto. Baš ta djevojka bila je ljubav hrabrog mladića Aristolesa koji nikako nije mogao pristati na zmajevu želju. Junački je izazvao zmaja na borbu kako bi zadržao svoju djevojku. Nakon viteškog sukoba, zmaj je ipak ostao poražen te si je vlastitim kandžama iskopao oko. Iako je riječ samo o legendi, jezero je dobilo naziv Zmajevo oko, a tajanstvenost ovog prirodnog fenomena i priča o bezuvjetnoj ljubavi ne prestaju privlačiti brojne posjetitelje Rogoznice kao ni same stanovnike mjesta.

Atrakcija Rogoznice


Morsko jezero, kako ga nazivaju zbog mora koje se spaja s njim kroz pukotine vapnenačkih stijena, svoju bajkovitu i misterioznu auru svake godine na manifestaciji Buđenja zmaja ponovno probudi te opet iznova zaludi i uzbudi sve sudionike ovog zanimljivog događaja.
Na različitim lokacijama, od samog jezera preko nove i stare rive Rogoznice, odvijat će se različite scene poznate legende s posebnim naglaskom na finalnu borbu zmaja i junaka.
Sama činjenica da stanovnici Rogoznice svake godine iznova s velikim iščekivanjem pripremaju manifestaciju dovoljna je da svi koji nisu nikada prisustvovali Buđenju zmaja, ove subote dođu u Rogoznicu i dobrom zabavom probude strašno mitsko stvorenje.