Apolitični

Brzo i jednostavno do unikatnih božićnih ukrasa

Kamo god krenuli ovih dana nailazimo na svjećice, kuglice, okićene ulice, fasade i izloge koji su u nama, još od djetinjstva kao prvi vjesnici Božića, budili onaj divni osjećaj ushićenosti podsjećajući nas da se približava najradosniji blagdan u godini. Želeći unijeti malo tog duha i u svoj dom, krenuli ste po kutiju s raznim ukrasima, otvorili je i ono što ste ugledali bili su isti ukrasi koje koristite svake godine. A vi ste se baš ove zaželjeli nekakvih promjena. I što sad? Zašto ne biste svojim ukrasima dali osobnu notu, učinili ih drugačijim od ostalih? Evo nekoliko ideja kako biste to mogli postići.

Nabavite običan bijeli hamer papir. Malo je deblji od običnog pa se lakše oblikuje. Izrežite ga u pravokutnom obliku, složite u harmoniku po njegovoj dužoj strani i zatim presijecite na pola s jedne od užih strana. Presavijte odrezane dijelove i voilà, dobili ste tijelo anđela. Još vam samo nedostaje glava, a nju ćete jednostavno izraditi izrežete li papir u kružnoj formi. Zalijepite glavu na tijelo i ukras je gotov. Želite li ga učiniti posebnijim, iskoristite šljokice, sprej u zlatnoj ili srebrnoj boji, načinite ga od hamer papira u boji ili dodajte neki svoj detalj.

Slika anđela

Da biste napraviti sljedeći ukras potrebni su vam karton, kolaž ili ukrasni papir, špaga i ljepilo. Izrežite karton u obliku trokuta tako da su mu dvije stranice duže od treće. Isto ponovite s kolaž papirom samo pripazite da izrezani trokut bude manji od kartonskog te zalijepite jedan na drugog. Svoj borić možete obogatiti, izrežete li kuglice od ukrasnog papira ili omotate špagu oko kartonskog borića ostavljajući omču na vrhu da ga poslije možete objesiti. Ovisno o veličini koju ste izabrali, ovaj ukras možete iskoristiti i pri motanju poklona kao karticu na koju možete napisati vašu čestitku. Na ovaj način možete izraditi različite ukrase – iskoristite prigodne zimske i božićne motive snjegovića, zvijezde repatice, saonica, pahulje, zvona…

Slike kartonskih borića

Za sljedeću ideju potrebna vam je kutija šibica koju ćete zamotati u ukrasni papir po vašem izboru. Sjajnom trakicom ili malo debljim koncem zavežite kutijicu kao što biste učinili sa pravim poklonom i imate gotov ukras. Brzo i jednostavno, a prilično efikasno.

Ovo su samo neke ideje za koje se nadamo da će pokrenuti vašu kreativnost. Uz malo mašte možete načiniti unikatne ukrase od predmeta koji se nalaze u vašoj blizini – tjestenine, vate, šibica… S obzirom da je Božić vrijeme zajedništva, iskoristite ovu aktivnost za druženje s najmilijima i pri tom se dobro zabavite.

M. Konstantinović