Apolitični

Brzi vodič kroz mjehuriće za Valentinovo – pjenušavi savjeti


Ako nas pitate, kreativna osoba uvijek može naći dobar razlog za ispijanje mjehurića. Preživjeli ste obiteljsko okupljanje! Ove cipele su na rasprodaji! Niste spalili mikrovalnu dok ste pripremali vlastiti burrito! Utorak je! Sinula vam je ideja! – samo su neki od njih.

Od svih lijepih pića na svijetu, jedino mjehurići imaju jedinstvenu karakteristiku – savršeni su doslovno za svaku prigodu – slavlje, žalosti, ali i za svakodnevne prilike.
Stoga ne čudi da je pjenušac neizostavni dio Valentinova, praznika zaljubljenih, iz kojeg naprosto vrišti poziv za „bubbly” druženjem.

Bez obzira nazdravljate li s ljubavi svog života ili „solo” ispijate gutljaje iz čaše tuge – nepogrješiv plan za Valentinovo leži u boci mjehurića.

Osim onih čuvenih francuskih šampanjaca iz pokrajine Champagne, dobar pjenušac već sad možete pronaći kako kod nas u vinoteci Viola, tako i diljem svijeta, proizveden od nekoliko različitih sorti. Mi smo za Vas potražili neke od naših favorita koji će vam pomoći održati vaše Valentinovo sjajnim, sretnim i zaljubljenim.

Rotari
Rotari pjenušci dolaze iz srca Dolomita. Planinska klima, posebna njega vinograda, predanost vinara ručnoj obradi i berbi grožđa daju život svježim i mirisnim mjehurićima, te su pravi odraz karakteristikā same regije.
Rotari pjenušci odlikuju se jedinstvenim stilom: svježi, mirisni i elegantni te se idealno sljubljuju s talijanskom, ali i drugim kuhinjama.
U najvećem postotku proizvode se od chardonnay grožđa, odabranog i branog rukom, koje potječe isključivo iz najboljih vinograda s brežuljaka Trentino.

Rotari Talento Riserva 2003.
Pjenušavo vino proizvedeno klasičnom metodom, sastava 90% chardonnay i 10% pinot crni. (Vinoteka Viola, 110 kn)

Rotari Talento Rose 2009.
Ružičasto pjenušavo vino, proizvedeno tradicionalnom klasičnom metodom. Suh, svjež i mirisan. Elegantnog, voćnog bukea; lijepog i dugotrajnog okusa, finog perlanja. (Vinoteka Viola, 110 kn)

Rotari Cuvée 28 Magnum, 2008. (1,5 l)
Pjenušavo vino proizvedeno klasičnom metodom od grožđa chardonnay i pinot crni.
Slamnate boje. Mirisom jasan, intenzivan i elegantan, a okusom suh, svjež, dobro izbalansiran. Pjenušavost je fina i ravnomjerna. Idealan je kao aperitiv ili uz ribu. (Vinoteka Viola, 267 kn)

 

Don Mateo 2009.
Pjenušac Don Mateo rađen je po tradicionalnoj recepturi obitelji Matuško. Pjenušac je rađen po klasičnoj metodi vrenja u boci. Osvježavajući dobro uravnotežen pjenušac s glatkim i laganim tijelom. (Vinoteka Viola, 250 kn)


Don Mateo Rose 2008.
(Vinoteka Viola, 250 kn)

P. Mimica