Apolitični

Brzi razvoj autonomne plovidbe u Europi, “U osnovi, posada pritisne gumb, a brod pristaje“

Europski istraživači sudjeluju u dizajniranju brodova s ​​različitim stupnjem autonomije. Dva broda s djelomično automatiziranim upravljanjem već plove europskim vodama. Prvi je brod za dostavu hrane za uzgoj riba uz zapadnu obalu Norveške. Drugi je teretna brodica za unutarnji teret koja plovi u Flandriji, sjevernoj regiji Belgije. Oba ta broda će biti dodatno opremljeno novim tehnologijama za autonomnu plovidbu u sklopu projekta zvanog Autoship, objavio je Horizon Magazine.

“Primjeri autonomne plovidbe vrlo su različiti. Jedan je kratka morska ruta izvan Norveške, koja ima značajne vremenske izazove. U drugom primjeru radi se o unutrašnjoj plovidbi gdje  brod djeluje u ograničenom plovnom putu i gdje je plovidba izazovnija nego na otvorenim morima”, rekao je menadžer za istraživanje i inovacije norveške tvrtke Kongsberg Maritime Jason McFarlane, tvrtke koja sudjeluje u projektu Autoship.

Stupanj autonomije

Tehnologija koja će te brodove učiniti još autonomnijim kroz tehnologije razvijene u projektu Autoship usmjerena je na tri glavna dijela sustava za autonomiju plovidbe. “Najprije imate sustave upravljanja plovilima. Drugo je digitalna povezanost od broda do obale. I na kraju sustav na obali “, objasnio je McFarlane.

“U osnovi, posada pritisne gumb, a brod pristaje. Niz senzora na brodu koji, na primjer, znaju položaj ili orijentaciju plovila, djeluju s našim sustavom na obali. To omogućuje brodu da pristane bez kapetana na brodu”, kaže McFarlane dodajući da je u sadašnjem razvoju te tehnologije posada još uvijek na brodu i može reagirati ako uoči neki problem.

Automatski sustav upravljanja plovilom instaliran je na putničkom i automobilskom trajektu koji plovi u Oslofjordu i koristi se u više od 80 posto putovanja na toj ruti. No, čak i kada se brod koji koristi tu tehnologiju potpuno autonoman, odnosno nema posade i dalje bi bio povezan s kontrolnim centrom na obali iz kojega bi se moglo daljinski nadgledali njegovo kretanje i njegove senzore, te se može preuzeti kontrola njegovim upravljanjem.

Cijeli članak možete pročitati na: mreza.bug.hr

Foto: Pixabay