Apolitični

Brojne knjige iz biblioteke Marka Marulića otkrivene u Dubrovniku i Cavtatu

U knjižnicama Franjevačkog samostana Male braće i Dominikanskog samostana u Dubrovniku, u Znanstvenoj knjižnici u Dubrovniku, te u Bogišićevoj zbirci u Cavtatu, otkriveno je oko šezdeset inkunabula i knjiga s početka 16. stoljeća koje su pripadale Marku Maruliću, ili ih je svojeručno po marginama komentirao boraveći kod prijatelja u Dubrovniku.

U Knjižnici Male braće ih je zasada pronađeno 31, u Dominikanskoj knjižnici 15, u Znanstvenoj knjižnici 10, a u Bogišićevoj zbirci 5, a provincijski vikar Franjevačke provincije sv. Jeronima u Zadru i vikar Male Braće u Dubrovniku fra Stipe Nosić ističe kako brojke nisu konačne, jer se istraživanje nastavlja,  objavili su u petak iz Franjevačkog samostana Male Braće u Dubrovniku.

“Bogišićeva zbirka trenutno nije dostupna za istraživanje pa je identifikacija bila moguća samo za neke inkunabule od kojih postoje stare fotografije”, naveo je Nosić.

Kao i nedavno u Franjevačkoj knjižnici na Poljudu, knjige je pronašao i prema rubnim bilješkama, paleografijskim, sadržajnim i kaligrafijskim osobinama Marulićevoj biblioteci pripisao, njemački profesor i istraživač hrvatske renesansne kulture Zvonko Pandžić, a u okviru projekta “Nepoznata djela Marka Marulića”.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay