Apolitični

Brnaški dernek – u lijepom sjećanju posjetitelja

Nakon što je u Brnazama kraj alkarskog grada, kroz zaseoke Ivkovića i Mandaca, rekonstruirana i asfaltirana cesta, svaki put se na predjelu Meljače na jugozapadnom rubu Sinjskog polja tijekom održavanja tradicionalnog Brnaškog derneka okupi više tisuća posjetitelja. Mnogi se sjećaju kako je toj pučkoj hvale vrijednoj priredbi prve godine, kada je službeno otvorena navedena prometnica, nazočilo više od pet tisuća osoba ne samo iz Brnaza i susjednih mjesta Cetinskog kraja, nego i Splićana, Solinjana, Kaštelana, Trogirana, Imoćana, dakako i Cetinjana s rada u inozemstvu, te posjetitelja iz Hercegovine.

Tako su mještani navedenih zaselaka, uz elektrifikaciju i vodoopskrbu, dobili još jednu društvenu blagodat – prvi asfalt, što im je, vjeruju, itekako poboljšalo životni standard. Od te ceste imaju korist i stanovnici susjednih sela, napose poljoprivrednici koji imaju i obrađuju poljoprivredne površine u Sinjskom polju. Inače, cesta je posjetiteljima već prvog derneka-sajma lakše omogućila vidjeti atraktivne i zanimljive narodne igre kojima su, manje-više, svi bili oduševljeni. Njihovi pogledi su se gotovo zalijepili na malim alkarima u prikladnoj viteškoj nošnji, a bilo ih petnaest, koji su se nadmetali za ‘slavodobitnika’ i Brnaškoj dječjoj alki (to nije Vučkovića dječja alka koja se trči isključivo u brnaškom zaseoku Vučkovići, op. a.).
Svima je u sjećanju ostao lik malog alkara kopljanika Stipe Delije, tada učenika četvrtog razreda. Njemu, kao pobjedniku Dječje alke, svečano predana statua ‘Alkar’ i nešto novca. U memoriji posjetitelja je ostala i dječja povorka u kojoj je ‘značajno’ mjesto imao magarac pokriven tepihom simbolično predstavljajući Edeka, konja iz alkarske povorke tradicionalne viteške igre Sinjske alke. Također je bio zanimljiv i štit – peka za pečenje kruha, jer takav je običaj na Brnaškom derneku odnosno u Dječjoj brnaškoj alki.

No, osim Dječje alke Brnažani od samog početka na svom derneku, baš kao i ove godine, njeguju i ine narodne igre, primjerice trčanje u vreći u kojoj je prvo mjesto osvojio Josip Smoljo, te mu je pripala novčana nagrada. U potezanju konopa na prvom Brnaškom dernaku na Meljači najviše je ‘punata’ prikupila momčad iz Glavica. Glavičani su tada, kao nagradu, dobili pečeni odojak i deset litara domaćeg vina pa su častili posjetitelje priredbe. U potezanju klipa pobijedio je Pane Romac, također iz Glavica, koji je dobio odgovarajuću nagradu, dok su svim natjecateljima dodijeljene i prigodne diplome.
Osim sportskih igara Brnažani, Sinjani, Cetinjani te ini posjetitelji sjećaju se i bogatog repertoara kulturno-umjetničkog programa, naravno, no mnogima od njih i sada mnogim sudionicima te itekako zanimljive kulturno-turističke manifestacije u ušima još odjekuje ojkavica, šijavica, ganga, rera, baš kao svirka dipala, dakako i guslanje te pjevanje uz gusle. Vjerojatno im pred očima promiču slike i izloženih predmeta kućne radinosti poput drvenih bukara od smreke, glinenih peka, bakara te inih narodnih rukotvorina kojima obiluje gotovo svaki dernek zagore.

Više u kategoriji: vijesti dopisnika

Tekst i foto: Nedjeljko Musulin