Apolitični

Britanski stručnjaci kritiziraju mjeru socijalnog distanciranja: “Bazirana je na znanstvenim istraživanjima iz 19. stoljeća kojima je istekao rok trajanja”

Socijalno distanciranje od najmanje dva metra koje je u uporabi diljem svijeta kao jedna od preventivnih mjera za širenje COVID-19 bolesti, bazirano je na znanosti kojoj je istekao rok, tvrdi skupina britanskih stručnjaka.

Otkrili su da su neka istraživanja koja su korištena za opravdanje socijalnog distanciranja od dva metra udaljenosti, objavljena još 1897. godine, dok su istraživanja iz 1940-ih godina “ukopana” u znanstvenoj pretpostavci da udaljenost od jednog do dva metra sprječava širenje koronavirusa, unatoč ograničenjima u preciznosti ranijih studija.

Isti stručnjaci tvrde da distanciranje ne bi trebalo biti fokusna točka mjera dizajniranih za ograničavanje širenja novog koronavirusa te da sustav od dvometarskog distanciranja u svim prilikama treba zamijeniti stupnjevitim preporukama koje bi ovisile o različitim uvjetima u kojima se ljudi nalaze.

Mnoge svjetske zemlje uvele su preporuke o držanju distance od dva metra ili jednog metra između osoba, ako se koristi zaštitna oprema. No, znanstvenici koji pišu za časopis British Medical Journal (BMJ), tvrde da bi fleksibilnije preporuke omogućile povratak prema normalnosti u nekim aspektima socijalnog i ekonomskog života.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay