Apolitični

Britanija ukida sve mjere, odbacuje i maske, s koronom živjeti kao s gripom!

‘Bit ćemo najotvoreniji u Europi i s koronom živjeti kao s gripom‘. ‘Neki članovi društva će maske htjeti nastaviti nositi zbog sasvim legitimnih razloga, no o tome će odlučivati građani, a ne vlada‘

Ministar stambene izgradnje, zajednica i lokalne samouprave Velike Britanije Robert Jenrick rekao je da će zaštitne maske u toj zemlji zbog dodatnog popuštanja epidemioloških mjera postati “stvar osobnog izbora”, prenosi CNN.

– Nemam neku osobitu želju nositi masku. Sumnjam da mnogo ljudi uživa u nošenju maski. Uskoro ćemo ući u fazu u kojoj će (maske) biti stvar osobnog izbora. Neki članovi društva će ih htjeti nastaviti nositi zbog sasvim legitimnih razloga, no bit će to period u kojem ćemo o nošenju maski odlučivati mi, građani. Neće nam vlasti govoriti što da radimo – rekao je Jenrick za Sky News.

Vlada Velike Britanije trenutno razmatra hoće li 19. srpnja ukinuti sve preostale epidemiološke mjere. Ministar zdravstva Sajid Javid rekao je da bi volio ublažiti mjere.

– Također, moramo jasno reći da će broj slučajeva porasti. Znam da će mnogi biti oprezni oko popuštanja mjera. To je razumljivo. Međutim, nijedan datum koji odaberemo neće biti bez rizika pa moramo problemu pristupiti uravnoteženo i široko. Morat ćemo prihvatiti postojanje covida-19 i pronaći načine da s njime nosimo, kao što to činimo s gripom – dodao je Javid.

Javid je rekao da su uvedene epidemiološke mjere dovele do šokantnog porasta nasilja u obitelji i negativno utjecale na mentalno zdravlje brojnih pojedinaca. Najavio je da će od 19. srpnja Britanija biti ‘najotvorenija država u Europi’.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay