Apolitični

Brazil – zemlja nogometa, drugačijih običaja i plesa!

Brazil – zemlja nogometa i prašuma je peta najveća zemlja na svijetu. Cijela zemlja nalazi se u tropskom pojasu, pa prevladavaju velike vrućine, vlaga i pada velika količina kiše. Brazilci kažu da kod njih postoje samo dva godišnja doba: inverno (zima) i inferno (˝pakao˝ – tj. Ljeto).
Zemlja je to drugačije kulture, običaja i načina života. Zahvaljujući klimi, kod njih uspijeva voće za koje većina Hrvata nije ni čula – maracuja, carambola, goiaba, jaca, mamao, papaja, mango…
Rio de Janeiro je grad s nešto manje od 6,5 milijuna stanovnika. Financijsko je, industrijsko i turističko središte Brazila. Negativne posljedice ovog velikog broja stanovnika u kombinaciji s financijskim stanjem su velika stopa kriminala i prometne gužve.
Zanimljivo je kako između stanovnika Rija i ostalog dijela Brazila vlada blaga netrpeljivost zbog njihovog ˝visokog držanja˝. Za domaće stanovnike Rija koristi se naziv carioca. Taj pridjev izvorno (“kara’i oka”), dolazi iz domorodačkog Tupi jezika znači “kuća bijelog čovjeka”.
Ovaj grad karakteriziraju mnoge znamenitosti – sama vizura grada je izniman prizor. Na sam spomen Rija vežu se karnevali, samba i plaže kao Copacabana, Ipanema i Leblon. Najpoznatiji je zaštitni znak grada zasigurno statua Krista Iskupitelja (Cristo Redentor) na brdu Corcovado. U središtu Rija je nacionalni park pod imenom Tijuca, a do brda Šećerna Glava izgrađena je žičara, kao još jedna od niza zanimljivosti grada. Neizostavno je spomenuti i stadion Maracana, koji se ubraja u jedan od najvećih na svijetu.
Područje Rio de Janeira od Nacionalnog parka Tijuca do mora, zajedno s planinom Corvocado s Kristovom skulpturom, i širokim urbanim krajolikom Copacabane, najpoznatije plaže na svijetu – uvršteno je u UNESCO-v popis svjetske baštine. Riov jedinstven prirodni položaj čini ga jednim od zanimljivijih gradova na svijetu.

Više u kategoriji: Vijesti dopisnika

Text i foto: Josip Matijević

Fotogalerija: