Apolitični

Brazil želi postati meka za rudare kriptovaluta, predloženo ukidanje poreza

Srednja i Južna Amerika posljednjih mjeseci se ističu kao regije s velikim interesom za kriptovalute, kako za njihovo uvođenje u službenu upotrebu tako i za rudarenje. Podsjetimo, Salvador je postao prva zemlja svijeta gdje se legalno može plaćati bitcoinom, kao paralelnom nacionalnom valutom, a u istom bi smjeru mogla poći i Panama. Sada se njima priključila i najveća latinoamerička država, Brazil.

U njihovom se parlamentu, naime, pojavio prijedlog kojim bi se ukinuo porez na zaradu od rudarenja kriptovaluta, ali i za uvoz rigova za rudarenje. No, te bi aktivnosti bile izuzete od plaćanja poreza pod jednim uvjetom – da se za rudarenje kriptovaluta na području Brazila koriste isključivo energijom dobivenom iz obnovljivih izvora.

Samo “zeleno” rudarenje

U Brazilu inače oko polovice sve energije dolazi iz obnovljivih izvora, a cijena takve energije ne odstupa previše od svjetskog prosjeka. Stoga bi ukidanje poreza moglo privući brojne rudare s velikim postrojenjima – možda i neke od onih koji su morali nedavno otići iz Kine, pa su utočište našli u Kazahstanu.

Osim prijedloga ukidanja poreza, zastupnici brazilskog Kongresa predlažu i da se bitcoin u toj zemlji počne tretirati kao valuta (za sada ga se tretira kao financijsku imovinu). U slučaju da ovaj prijedlog bude prihvaćen, otvorilo bi to vrata kriptomjenjačnicama za pružanje nekih novih financijskih usluga, poput davanja kredita građanima.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay