Apolitični

Bratovština Gospe od Raselje na otoku sunca

„Zlarin, mali otok brnistre i smilja,

još i danas stoji kraj pučine sive.

Reci mi, moja koljevčice sinja,

masline tvoje jesu li još žive?“

Tako je svoje rodno mjesto opisala naša Zlarinjanka, Vesna Parun, najistaknutija hrvatska pjesnikinja druge polovice 20. stoljeća. To mjesto u hrvatskoj književnosti zauzela je zahvaljujući raskošnosti pjesničkog izraza, bogatstvu tema i motiva i stvaralačkoj plodnosti.

U duhu njezinog stvaralaštva, slovima vas vodimo prema najvećem kulturnom spomeniku ovog turističkog mjesta pored Šibenika, a to je Bratovština Gospe od Raselje, nastala 1458. godine. Bratovština, na koju su Zlarinjani posebno ponosni jer je to prva čakavska matrikula na latinici koja je promicala kršćanski duh i istinske vrijednosti kršćanstva, čuva se u istoimenoj crkvi, a valja istaknuti da sadrži i Pravilnik o humanitarnim i socijalnim pitanjima. Služi kao inspiracija za kulturna događanja ovog područja koja su zapisana u knjigama „Povijest i tradicija otoka Zlarina“ u izdanju Zavoda za istraživanje folklora i Duška Deana „O ljudima moga otoka“.

Stoga pronađite vremena i posjetite Zlarin koji odiše ljepotom, poviješću i događajima koji ostavljaju traga na posjetiteljima ovog odredišta koje tijekom godine blista više od 2700 sunčanih sati pa s ponosom nosi epitet jednog od najsunčanijih otoka na Jadranu.

Više u kategoriji: Kulturna baština

D. Šabić, mag. nov.